De start van het aanplanten van knotwilgen, elzen en heesters.
De start van het aanplanten van knotwilgen, elzen en heesters. ((Foto: Harry Schuitemaker))

Heerhugowaardse Westdijk wordt weer groen

HEERHUGOWAARD – Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is deze week gestart met het aanbrengen van nieuwe bomen en struiken op de Westdijk van Heerhugowaard. Afgelopen winter zijn de bomen vanaf het Nollencircuit tot en met de Roskamsluis gekapt of geknot. Deze westelijke ringdijk oogt kaal, maar daar komt nu dus verandering in.

Het hoogheemraadschap heeft in samenwerking met de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard en de provincie Noord-Holland een groenontwerp uitgewerkt. In dit ontwerp is gewerkt met kleinere bomen en struikgewas zoals knotwilgen, de els en heesters. Deze bomen en struiken worden met een soort 'strooi effect' aan beide zijden van het fietspad aangeplant met voldoende open ruimte voor de sociale veiligheid. De nieuwe beplanting zorgt na verloop van tijd voor een natuurlijk groene zoom op de dijk en past goed in de omgeving.

Gebruik fietspad Westdijk

De herplantwerkzaamheden kunnen leiden tot enige hinder voor weggebruikers. Tijdens het aanplanten van de groenstructuur begeleidt een verkeersregelaar het brom- en fietsverkeer veilig over het fietspad langs de werkzaamheden. De werkzaamheden worden de komende weken elke werkdag tussen 09.00 en 15.00 uur uitgevoerd.

Waterveiligheid

De polder Heerhugowaard ligt ruim drie meter onder NAP. Aan de westkant beschermt de Westdijk de polder tegen het water van het Kanaal Alkmaar-Omval Kolhorn. Bij storm vormden sommige bomen op de Westdijk een risico: bij omwaaien konden ze een groot deel van de dijk meetrekken. Wilgen, elzen en meidoorns op de kruin van de dijk zijn eerder geknot. Andere bomen op de kruin, zoals de es en lijsterbes, maar ook zieke bomen en bomen met een groeiverwachting boven de vijf meter, zijn verwijderd.

Meer berichten