Fulltime dichter Peter Kaper.
Fulltime dichter Peter Kaper. ((Foto: Aangeleverd))

Taalrebel Peter Kaper: 'Ik wist, ik moet verder met poëzie'

HEERHUGOWAARD - Het is een niet-alledaagse stap van Peter Kaper uit Heerhugowaard. Hij heeft zijn baan als verkoopleider bij Martijn de Wit Vloeren in Schagen opgezegd om zich volledig te kunnen wijden aan zijn missie: het verspreiden van poëzie in het (basis) onderwijs.

"Ik ben wat je noemt een late roeping", lacht Peter Kaper (46) uit Heerhugowaard. "Ik dicht pas sinds mijn veertigste. Poëzie is voor mij een uitlaatklep. Ik vang de emoties die ik krijg bij beelden en gevoelens in woorden. Poëzie is een passie." Vrienden en familie stimuleerden Kaper om meer te doen met poëzie. Na jaren van voorbereiding, bundelde hij twee jaar geleden meer dan tachtig gedichten in zijn debuutbundel 'Gevangen licht'. Het boek werd goed ontvangen in het kritische Nederlandse poëziewereld. "Ik wist: hier moet ik mee verder gaan", zegt Kaper. Hij besloot zijn passie voor gedichten een nieuwe dimensie te geven en stapte in zijn toenmalige woonplaats Nieuwe Niedorp naar het basisonderwijs. Kaper begon met het geven van poëzieles. Zijn enthousiasme had effect: een school won twee jaar op een rij een grote poëziewedstrijd.

Dat was voor Kaper een eye-opener. Hij besloot TaalRebel op te richten. Met poëzielessen in het (basis) onderwijs, vanaf groep drie, wil Kaper de creativiteit van de leerlingen stimuleren. "Ik ben ervan overtuigd dat creatievere kinderen verder komen in het leven. Bovendien is het spelen met taal, want dat is poëzie eigenlijk, gewoon heel leuk om te doen." Zijn dynamische les, die maximaal twee uur duurt, sluit naadloos aan op de vakken Nederlands en Cultuur. Aan het einde van de les krijgen de leerlingen de kans het geleerde in de praktijk te brengen. Per school wordt ook een speciale bundel gemaakt met de pennenvruchten van de deelnemers. "Ik wil kinderen iets moois en leerzaams meegeven waar zijn, hun ouders en de school, lang over napraten", zegt Kaper.

Ambassadeur
De afgelopen jaren gaf de Noord-Hollandse ambassadeur van de poëzie, zoals Kaper ook wordt genoemd, poëzieles op tien scholen in West-Friesland en omgeving. Zo stond hij voor de klas bij De Trimaran in Den Helder, Basisschool De Snip in Nieuwe Niedorp, De Vaart in Heerhugowaard en De Kennemerpoort in Alkmaar. In het nieuwe jaar sta ik op zeker 21 scholen in onder meer Heerhugowaard, Alkmaar, Heemskerk, Schoorl en Den Helder."

Vanuit het basisonderwijs wordt zo enthousiast op TaalRebel gereageerd dat Peter Kaper eerder dit jaar besloot – na vijftien jaar – zijn baan als verkoopleider bij Martijn de Wit Vloeren in Schagen in te ruilen voor een leven als een van de weinige full-timedichters in Nederland.  Het is een hele stap", zegt Kaper. "Maar ik heb er alle vertrouwen in dat TaalRebel een succes wordt." Kaper heeft ondertussen de wind in de rug. Zo was hij eind vorig jaar 'speciale gastdichter' tijdens de speciale rondvaart van de Poëzieboot door West-Friesland. En na zijn zelf uitgegeven bundel in 2018 verschijnt in januari 2020 de nieuwe bundel 'Muzespel' bij de gespecialiseerde uitgeverij Hub Dohmen/Heimdall.

Kijk ook eens op Peters site.

Meer berichten