De Waardse 'MEP-ers' in Haarlem.
De Waardse 'MEP-ers' in Haarlem. ((Foto: Aangeleverd))

Leerlingen Han Fortmann spelen Europees Parlement

HEERHUGOWAARD - De locatie Han Fortmann van het Trinitas College doet elk jaar mee aan het Model European Parliament (MEP) in Noord-Holland. Het is een spel waarbij leerlingen een land in het Europese Parlement vertegenwoordigen. Het doel ervan is Europese bewustwording. De beste debaters mogen door naar het landelijke MEP of zelfs naar de Europese editie. Mirza Hogaarts uit 4 vwo schreef het volgende verslag.

MEP 2020

Ook dit jaar deed het Trinitas College locatie Han Fortmann weer mee met het Model European Parlement Noord-Holland oftewel MEP. Dit is een nabootsing van het echte Europese parlement, waarbij afgevaardigden van verschillende scholen in Noord-Holland, verdeeld over meerdere commissies, oplossingen zoeken voor problemen die nu gaande zijn en deze verwerken in resoluties. Deze resoluties worden gemaakt binnen een commissie; elke commissie heeft zijn eigen onderwerp om zich over te ontfermen.

De resoluties die de leerlingen hebben gemaakt moeten op de laatste dag zo goed mogelijk verdedigd worden in Haarlem. Dan mogen de meppers namelijk plaats nemen in de echte stoeltjes waar de wethouders ook zitten. Tijdens het debat werden de resoluties flink getest want alleen de beste kunnen aangenomen worden.

Nationale conferentie

Wanneer er niet hevig gedebatteerd werd, werden er nieuwe sociale contacten gelegd. Er zijn snel nieuwe vriendschappen ontstaan door de gemeenschappelijke interesses in politiek. Kortom MEP 2020 was een groot succes in Noord-Holland en de leerlingen van Han Fortmann hebben er erg van genoten en vooral ook erg veel van geleerd. Eén van de leerlingen van het Han Fortmann, Abenezer Assefa, mag Noord-Holland vertegenwoordigen op de nationale conferentie van het MEP in september.

Patricia Smagge
Meer berichten