Vlnr. Karel Witte en Eva Noom van de Grote Prijs en Danny Overtoom, Frits Weel en Eugènie Herlaar namens het BWF.
Vlnr. Karel Witte en Eva Noom van de Grote Prijs en Danny Overtoom, Frits Weel en Eugènie Herlaar namens het BWF. ((Foto: Theo Annes ))

Bot Waarderingsfonds omarmt Publieksprijs Grote Prijs

HEERHUGOWAARD – Voor de mensen van het Bot Waarderingsfonds is het iedere keer weer een feestje om me een goed gevulde cheque onder de arm en een grote bos bloemen op stap te gaan. Zo ook vrijdagavond 7 februari, toen de keuzecommissie van het BWF haar opwachting maakte bij de Kleine Prijs die in een uitverkochte zaal van het Trinitas College Johannes Bosco werd gehouden. Na een inspirerende toespraak door fondsvoorzitter Frits Weel was het moment daar om de cheque van € 1.500,- te overhandigen. En daarmee werd de naam van het Bot Waarderingsfonds voor drie jaar verbonden aan de Publieksprijs van De Grote Prijs.

Het Bot Waarderingsfonds is in 1987 opgericht bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Bot Bouw, met als doelstelling om verenigingen, stichtingen en andere maatschappelijke initiatieven, die zich vrijwillig inzetten voor de Heerhugowaardse samenleving, in stimulerende woorden en financiële gebaren te waarderen. Al sinds het begin maken Eugènie Herlaar en Frits Weel deel uit van de keuzecommissie, in een later stadium voegden ook Patricia Smagge en Danny Overtoom (de laatste namens Bot Bouw) zich toe. Sinds de oprichting is er al voor ruim honderdduizend euro ter stimulans en waardering aan de genomineerden uitgereikt. Eens in het jaar, indien nodig meerdere keren, buigt de keuzecommissie van het Bot Waarderingsfonds zich over de verzoeken voor een financiële bijdrage uit het Fonds. Dit jaar was het voor deze mensen geen gemakkelijke opgave om te beslissen welke organisaties en/of personen in aanmerking kwamen voor een geldelijk steuntje in de rug. Uiteindelijk viel unaniem de keuze op het verzoek van de Stichting De Grote Prijs, om de naam van het Bot Waarderingsfonds voor drie jaar te verbinden aan de Publieksprijs van De Grote Prijs.

Talentontwikkeling

In een toelichting zegt Weel: ''Stichting De Grote Prijs heeft zich in de afgelopen dertig jaar zeer nadrukkelijk en ieder jaar weer bewezen. Met daarbij als uitgangspunt dat bij die Grote Prijs het samen muziek maken centraal staat. Het is dan ook geen talentenjacht. En worden culturele en muzikale ontwikkelingen van jongeren gestimuleerd. Iedere leerling die meedoet aan de Kleine Prijs (voorronde) of De Grote Prijs zelf, is dan ook een talent dat de kans krijgt om op een groot podium te stralen. Deelname is een herinnering om nooit te vergeten. Maar ook andere talenten worden ontwikkeld. Zo werkt de stichting samen met verschillende onderdelen van het Trinitas en het Horizon College om leerlingen een mooie leerervaring te bieden. Dit alles in aanmerking nemende waren er voor ons als keuzecommissie voldoende draagvlakken om onze naam van het Bot Waarderingsfonds voor drie jaar aan de Publieksprijs van de Grote Prijs te verbinden.''

Na deze woorden mochten de bekwame en enthousiaste presentatoren van de Kleine Prijs, Eva Noom en Karel Witte, onder luid applaus de cheque en bloemen in ontvangst nemen. Het enige wat zij op dat moment konden uitbrengen was: "Fantastisch. Hier zijn wij als organisatie ontzettend blij mee. Omdat hiermee de Publieksprijs voor drie jaar is gewaarborgd." Om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de avond.

Patricia Smagge
Meer berichten