Burgemeester Leontien Kompier van Langedijk (r) overhandigde Daan Pheijffer (tweede van rechts) de bokaal.
Burgemeester Leontien Kompier van Langedijk (r) overhandigde Daan Pheijffer (tweede van rechts) de bokaal. ((Foto: Leah Veldman))

Han Fortmann heeft beste jongerendebater in huis

HEERHUGOWAARD - Leerlingen van de locatie Han Fortmann van het Trinitas College gingen vorige week in de Jongerengemeenteraad de strijd aan met het Jan Arentsz Langedijk. De Jongerengemeenteraad is een jaarlijks evenement waarbij leerlingen van de verschillende scholen uit Heerhugowaard en omgeving met elkaar in debat gaan over gemeentezaken. Helaas lieten het Huygens College, het Clusius College, Parlan en de locatie Johannes Bosco van het Trinitas College dit jaar verstek gaan. Hierdoor namen de twee fracties van het Han Fortmann het alleen tegen elkaar en het Jan Arentsz op.

In de raadszaal van de gemeente Heerhugowaard werd stevig gediscussieerd over het invullen van het 'hart' van de nieuwe gemeente Dijk en Waard, en of er bij het stationsplein een lunchroom met een speeltuin van duurzame materialen moet komen of toch liever een voetbalveldje met baskets. En wat te doen met het gebied rondom het Havenplein? Daar waar sommigen soms op het scherpst van de snede hun standpunt verwoordden, zochten anderen de verbinding.

Na een kleine rustpauze met thee en een welverdiende koek, ging de vergadering door met de moties. De verschillende fracties presenteerden hun plan om jongeren meer betrokken te krijgen bij de politiek. De fracties havo en vwo van het Han Fortmann kwamen na het indienen van hun moties tot de conclusie dat hun voorstellen redelijk overeenkwamen en stelden dan ook voor deze te combineren. De gezamenlijke motie dringt erop aan te onderzoeken of er een app ontwikkeld kan worden waarbij jongeren direct hun mening kunnen geven over allerlei problematiek in de gemeente. Bovendien zien de twee fracties graag een permanente jongerenraad die betrokken wordt bij de plaatselijke politieke besluitvoering. Bij de stemming blijkt dat 'polderen' nog steeds zeer succesvol is: de moties ingediend door het Jan Arentsz werden verworpen en de motie van het Han Fortmann werd aangenomen en zal op 25 februari voorgelegd worden aan de officiële gemeenteraden.

Jan Arentsz won de prijs voor beste fractie, die werd geroemd om het eensgezind handelen en de sterke communicatie. De bokaal voor beste debater van 2020 was voor Daan Pheijffer van het Han Fortmann. Daan heeft zowel in het debat als bij het presenteren van de moties laten zien dat hij als beste in staat is de standpunten te verwoorden en kreeg zo welverdiend de beker in handen.

Patricia Smagge
Meer berichten