De welpen van de Pater Jan Smitschool vieren hun overwinning.
De welpen van de Pater Jan Smitschool vieren hun overwinning. ((Foto: Ralf Overtoom))

Welpen Pater Jan Smitschool damkampioen van Noord-Holland

HEERHUGOWAARD - Na de lokale schooldamtoernooien afgelopen najaar en winter was het dan zover: de provinciale finale schooldammen Noord-Holland in het prachtige nieuwe gebouw van Huygens College in Heerhugowaard. Voor 11.00 uur verzamelden ruim honderd dammers en hun begeleiders en ouders uit de gehele provincie, van Den Helder tot Amstelveen en van Purmerend tot aan Haarlem, zich in de aula van het gebouw. Tien welpenteams (tot en met groep 6) en veertien pupillenteams (groepen 7/8) gingen elk in hun eigen leeftijdscategorie de strijd met elkaar aan.

Om klokslag 11.00 uur startte de eerste ronde: een deken van stilte viel over de zaal. Geconcentreerd werd er gespeeld. Na de vierde ronde was er een pauze waarin de balans door de organisatie werd opgemaakt; voorafgaand aan de vijfde ronde werd de tussenstand medegedeeld aan de spelers. Bij de welpen tekende de top drie zich vrij snel af: de nummer één, de Heerhugowaardse Pater Jan Smitschool, bleef alles winnen; nummer twee De Cirkel uit Amstelveen hoefde alleen toe te geven aan de Pater Jan Smitschool en nummer drie De Rank uit Julianadorp alleen aan de twee eerder genoemde scholen. Daaronder was het superspannend.

Bij de pupillen wilde niemand aan elkaar toegeven. Gaandeweg het toernooi bleek de strijd bij de pupillen vooral te draaien om de Hofstee (Julianadorp) en opnieuw De Cirkel. En in de vierde ronde mochten deze teams de degens met elkaar kruisen. De Hofstee kwam als winnaar uit de bus en weigerde daarna om de voorsprong uit handen te geven, hoewel ze het in de allerlaatste ronde het zichzelf nog spannend te maken door er een gelijkspel van te maken. Na een matige start begon de Pater Jan Smitschool aan een inhaalrace en eindigde uit eindelijk als derde.

Patricia Smagge
Meer berichten