Bert Blase ziet de burgemeesterspost in Den Haag wel zitten.
Bert Blase ziet de burgemeesterspost in Den Haag wel zitten. (Foto: Archief)

Verkast Bert Blase naar Den Haag?

HEERHUGOWAARD - Bert Blase ziet zichzelf wel zitten als de volgende burgemeester van Den Haag. In een video die hij deze week op YouTube postte solliciteert de huidige waarnemend burgervader van Heerhugowaard openlijk naar de functie van burgemeester in wat hij zelf de 'democratiehoofdstad van Nederland' noemt. Den Haag dus. 

Eerder maakte Blase (60) al bekend dat hij zijn ambtstermijn in Heerhugowaard niet zal verlengen. "Ik ben hier gekomen als waarnemer en ga ook weer weg als waarnemer." Hij is dan ook geen kandidaat om burgemeester van de nieuw te vormen fusiegemeente Dijk en Waard te worden. Mocht hij naast de felbegeerde burgemeesterspost in Den Haag grijpen, en die kans acht hij zelf reëel, maakt Blase met veel plezier de tijd vol die het nog duurt tot de samensmelting van Heerhugowaard en Langedijk helemaal rond is.

Blase staat bekend als een democratisch vernieuwer en richtte eind 2018 de politieke beweging Code Oranje op. Zijn openlijke sollicitatie past bij de ideeën van openheid, transparantie en het hervormen van de politiek die hij aanhangt. Het is een politiek statement. "Het is in mijn ogen helemaal niet nodig om geheimzinnig over burgemeestersbenoemingen te doen. Burgers hebben er recht op te weten wie er solliciteren op de functie. Ik hoop dat meer kandidaten mijn voorbeeld volgen. Een moderne stad wordt niet bestuurd van achter bureaus in het stadhuis, maar samen met de mensen in de stad." Het liefst ziet hij dat burgemeesters helemaal niet meer voorgedragen en benoemd worden, maar dat ze worden gekozen. Gemeenten mogen wat hem betreft zelf beslissen of het de raad of de bevolking is die de nieuwe burgemeester kiest.

Voor hij in Heerhugowaard aan het werk ging, deze week precies drie jaar geleden, was Blase burgemeester in Vlaardingen, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam. Hij wil de buitenwereld op de hoogte houden van zijn sollicitatie op YouTube en via een blog. "Dat doe ik om te laten zien hoe zo'n proces verloopt. Ik vind dat het niet geheimzinnig hoeft te zijn."

Patricia Smagge
Meer berichten