Senioren kijken gezamenlijk televisie in het Atrium.
Senioren kijken gezamenlijk televisie in het Atrium. ((Foto: Aangeleverd))

Zorglocaties Pieter Raat Stichting 'maken er maar het beste van'

HEERHUGOWAARD - Het kabinet besloot vrijdag 20 maart dat alle verpleeg- en zorglocaties in Nederland hun deuren moeten sluiten voor bezoekers. Zo moet de verdere verspreiding van het coronavirus worden tegengegaan. Om deze reden zijn ook bij woonzorgcentrum De Raatstede en Hugo-Waard de deuren dicht voor mensen van buitenaf. "We begrijpen dat deze maatregel heel ingrijpend is voor zowel bewoners als familieleden, maar we realiseren ons dat we niet anders kunnen", aldus bestuurder Gabriele Kasten. "De gezondheid van cliënten en medewerkers gaat boven alles."

"Nu de bewoners geen bezoek meer kunnen ontvangen, is het extra belangrijk dat de mensen op een leuke manier de dag doorkomen"’, vertelt activiteitenbegeleidster Annet Bakker van de afdeling meerzorg bij De Raatstede. "Dagelijks organiseer ik met mijn collega’s uitdagende activiteiten voor de 21 senioren van meerzorg. We maken er met elkaar het beste van. 's Ochtends beginnen we altijd met koffie drinken, dan lees ik voor uit de krant. De bewoners reageren op het coronanieuws met verhalen over 'de kwaaie mazelen'. Daar gingen de kinderen vroeger aan dood. Onze senioren begrijpen ook waarom hun familie even niet op bezoek mag komen." De dagen van de week zijn gevuld met uiteenlopende activiteiten: kegelen, liedjes van vroeger zingen, pannenkoeken bakken, de was opvouwen, bewegen en natuurlijk de bingo.

Gouwe ouwen & jonkies

Op woensdagmiddag klinken er op de afdeling meerzorg 'gouwe ouwen'. "Op een ouderwetse pick-up draai ik oude plaatjes", vertelt Bakker, die ook als contactclown werkt met de senioren. "Van Toon Hermans tot opera en klassiek: prachtig vinden de mensen dat. Daarna lees ik Westfriese verhaaltjes voor. Als echte Westfries vind ik dat zelf ook altijd heel leuk. Zaterdagmiddag bakken we een appeltaart, maken we stoofpeertjes of soep voor de zondag. Zaterdagavond is de soos, met een wijntje of een advocaatje met slagroom voor de dames. En natuurlijk een jonkie of een biertje voor de heren. Zondagmiddag doen we een quiz, woorden raden bijvoorbeeld."

'Mooi aan de taart'

Pieter Raat bestaat dit jaar 25 jaar. "Dat wordt elke maand op de 25e gevierd met iets leuks. Vorige maand was er een leuk muziekoptreden in het restaurant, nu kregen we gebak in de huiskamer. De bewoners hieven spontaan een danklied aan voor de verpleging en een mevrouw hield een speech over hoe goed ze het hier bij ons heeft. Dat is hartverwarmend. We zeiden ook tegen elkaar: met al die ellende zitten wij toch maar mooi aan de taart."

Bakker werkt al dertig jaar met senioren. "Nog altijd geniet ik van de mooie verhalen over vroeger. Sommigen bewoners lopen tegen de honderd… Kun je nagaan wat ze allemaal hebben meegemaakt. Zij zijn eens ook verliefd, verloofd, getrouwd geweest of hebben lange reizen gemaakt. Het langetermijngeheugen doet het nog prima. Als ik hen voorlees of een plaatje opzet, komen er allerlei herinneringen boven en hoor ik de mooiste verhalen."

Hart en ziel

Het zijn uitzonderlijke tijden, beaamt Kasten. "We doen er alles aan om de omstandigheden zo veilig en zo prettig mogelijk te laten zijn. Vanzelfsprekend werken onze zorgprofessionals met hart en ziel om het onze bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. We zijn dan ook enorm onder de indruk en trots op al onze medewerkers die zich meer dan honderd procent inzetten om de zorg aan onze cliënten ook in deze moeilijke tijden goed te laten verlopen."

Hartverwarmend

Hartverwarmend zijn ook de prachtige initiatieven die familieleden, buurtbewoners en ondernemers ontplooien. "Vorige week versierden buurtkinderen de stoepen met krijt, onze bewoners krijgen kaartjes en tekeningen per post. Buurtbewoners brachten zelfs een iPad, zodat de senioren met hun familie kunnen beeldbellen. Kwekers bezorgden bloemen voor zorgmedewerkers, bewoners en thuiszorgcliënten. Bij woonzorgcentrum Hugo-Waard is zondag een prachtig buitenconcert georganiseerd. Vanaf hun balkons en in hun tuintjes genoten de senioren van de vrolijke muziek. Anderen brengen al zwaaiend en knuffelgebaren makend heuse serenades aan hun naaste(n), ontroerend mooi! Maandag zorgde de orgelman voor veel vrolijkheid bij De Raatstede en Hugo-Waard. Daar worden de bewoners juist nu heel blij van!"

Patricia Smagge
Meer berichten