
Het logeerhuis heeft een huiselijke, knusse sfeer.
(Foto: Theo Annes)Logeerhuis Stichting KanZ voorziet in een enorme behoefte
HEERHUGOWAARD-NOORD – Vijf prachtige slaapkamers met hooglaagbedden, een ruime badkamer met de benodigde aanpassingen en een mooie keuken met zicht op de eettafel, zeer ruime speelhoek en woonkamer. Met gepaste trots toont Christiaan Kwint het resultaat van maandenlang keihard werken. Natuurlijk, hier en daar moet er nog wat geschilderd en geklust worden, maar het logeerhuis van Stichting KanZ, voor kinderen en jongvolwassenen met een meervoudige beperking, is nu toch echt een feit. Gesitueerd in de voormalige Rabobank aan de Middenweg 560 in De Noord, een ruimte die volop mogelijkheden biedt. Zo zal de oude kluis van de bank straks dienst doen als ‘snoezelkamer’. “Die gaan we heel mooi maken. Het zou geweldig zijn als we daar een sponsor voor kunnen vinden”, aldus Kwint.
Knus, huiselijk en volop ruimte voor de kinderen om te bewegen
Het doel van het logeerhuis is tweeledig, vertelt Christiaan Kwint, die vijf jaar geleden samen met zijn vrouw Marieke de Stichting KanZ oprichtte: “Niet alleen kunnen de kinderen er genieten van een heerlijk ontspannen vakantie, de ouders wordt voor even de zorg uit handen genomen. Zo kunnen zij ook een keer met hun andere kinderen eropuit of de batterij even opladen, in de wetenschap dat er goed voor hun kind gezorgd wordt.” Kwint spreekt uit ervaring, want Marieke en hij zijn zelf ouders van een kind met een meervoudige beperking. “Omdat we met onze zoon Kamil – inmiddels twaalf jaar – tegen een aantal zaken aanliepen, zijn we onze stichting gestart. Met in ons achterhoofd de vraag: wat heeft hij in deze fase van zijn leven nodig en hoe kunnen we dat invullen zodat ook andere ouders ervan kunnen profiteren.”
‘Ouders staan in de rij’
Hun inspanningen betaalden zich al eerder uit met twee KanZ-klassen, waarin kinderen met een beperking passend onderwijs krijgen binnen het reguliere onderwijs. En nu is er dus het logeerhuis. Een initiatief waar volgens Kwint enorm veel behoefte aan is. “Logeerkamers zitten eigenlijk altijd vol, dus plekken waar je goede, passend opvang in een vertrouwde omgeving hebt waar ook nog eens plaats is, zijn lastig te vinden. Ouders staan in de rij. Er is plaats voor maximaal vijf kinderen in de nacht en acht overdag. Ons streven is om vijftig weken per jaar te draaien, ook in de vakanties.”
Vaste gezichten
Het logeerhuis biedt in principe geen gespecialiseerde verpleegkundigde zorg en werkt uitsluitend op pgb-basis. Annemieke Burkels is aangetrokken als locatiemanager van het logeerhuis. Zij heeft een schat aan werkervaring met de doelgroep. “Wat me zo aanspreekt is dat het heel kleinschalig is”, vertelt ze. “Grotere opvanglocaties hebben ’s nachts vaak hulp op afstand, maar hier is altijd iemand aanwezig. Ook is er cameratoezicht. In totaal hebben we nu zeven gekwalificeerde personeelsleden, voor nu is dat voldoende. De bezetting is één begeleider op twee en een half kind. Vaste gezichten zijn belangrijk voor deze kinderen. Het is allemaal maatwerk, omdat ze verschillende beperkingen hebben. Sommige spreken niet, dan moet je weten hoe je met hen kunt communiceren. Ook medicatie, voeding en gedrag zijn punten van aandacht. Een uitgebreide intake met de ouders is dan ook van groot belang.”
Achterwacht
Het kleinschalige karakter geeft het logeerhuis een knusse, huiselijke sfeer. Bovendien is er volop ruimte voor het kind, ook als ze in een rolstoel zitten. “Hier in de omgeving is genoeg te doen met de kinderen”, vertelt Kwint. “Vlakbij zit bijvoorbeeld Stichting Veenhuizer Hoeven, die paardrijden aanbiedt voor onze doelgroep. Maar we hopen zeker ook de buurt erbij te kunnen betrekken. We zijn hier in De Noord met open armen ontvangen. Misschien zijn er mensen die met de kinderen willen wandelen door de buurt, of willen helpen met schoonmaken, boodschappen doen of koken. Of mensen die de kinderen willen voorlezen, muziek met ze willen maken of hen willen vermaken met bijvoorbeeld een goochelact of met poppenspel. Daarnaast is er de wens voor een achterwacht vanuit de buurt, ter ondersteuning van ons slapende personeel. Het zou ons enorm helpen.”
Cadeautje
De bedoeling was overigens om in maart al te starten met het logeerhuis, maar corona gooide roet in het eten. Extra zuur was het dat de Heerhugowaard Cityrun daardoor werd afgeblazen. “Wij waren uitgekozen als goede doel”, licht Kwint toe. “Gelukkig wilde JCI, de organisator van het evenement, ons alsnog helpen om ons logeerhuis te realiseren. Ook hebben we van allerlei kanten hulp aangeboden gekregen. Zo is de keuken een cadeautje van de fysiotherapeut die er een over had na een verhuizing, hebben we dankzij verschillende sponsors een bus kunnen regelen en heeft NH 1816 ons de eethoek geschonken. Wij zijn heel dankbaar voor al die steun en hopen alle sponsors en donateurs persoonlijk te kunnen bedanken tijdens onze officiële opening. Gezien de huidige coronabeperkingen kunnen we daar later pas een moment voor prikken.”
Kijk voor meer informatie op www.stichtingkanz.com. Aanmelden voor een intakegesprek kan bij Annemieke Burkels, bel 06-51869481.

Binnen 5 minuten bijgepraat over het laatste nieuws uit Heerhugowaard!
Binnen 5 minuten bijgepraat over het laatste nieuws uit Heerhugowaard!
Via onze nieuwsbrief ontvangt je wekelijks op donderdag hét nieuws uit gemeente Heerhugowaard
in je inbox.
We praten je bij over het lokale nieuws, evenementen en lezersacties.