Wethouder Jan van der Starre (r) met 'zwerfinator' Dirk Groot, die van zijn ergernis zijn hobby gemaakt heeft.
Wethouder Jan van der Starre (r) met 'zwerfinator' Dirk Groot, die van zijn ergernis zijn hobby gemaakt heeft. ((Foto: Aangeleverd))

Opschooncampagne tegen zwerfafval gestart

HEERHUGOWAARD - Wethouder Jan van der Starre gaf dinsdagmiddag 26 februari, samen met zwerfvuilspecialist Dirk Groot, het startsein voor de opschooncampagne van de gemeente Heerhugowaard.

De campagne bestaat uit een aantal evenementen in maart, met de Landelijke Opschoondag zaterdag 23 maart als rode draad. "Zwerfafval is een ergernis van iedereen en heeft dus de aandacht van de gemeente. We willen met deze campagne het bewustzijn vergroten en daarmee zorgen voor minder zwerfafval", aldus wethouder Van der Starre.

Bedankdag

De tachtig vrijwillige zwerfafvalpakkers (ZAP'ers) die Heerhugowaard rijk is, zijn uitgenodigd voor de jaarlijkse ZAP-dag begin maart in het gemeentehuis. Deze groep prikt vrijwillig het hele jaar door zwerfafval op verschillende plekken in Heerhugowaard. Zij worden in het zonnetje gezet voor hun bijdrage aan een schonere gemeente.

Filmavond met plastic soup surfer

Donderdagavond 14 maart kunnen Heerhugowaarders gratis naar de bioscoop, want dan wordt de documentaire 'Plastic Soup Surfer' vertoond. Dit is een mooie film over Merijn Tinga ,die 1.200 kilometer over de Rijn pendelt op zijn van restafval gemaakte surfplank. Na de vertoning is er een informatiemarkt met diverse stands, waar onder meer HVC, Recycle Valley, 'zwerfinator' Dirk Groot en 'plastic soup surfer' Merijn Tinga meer informatie geven over het onderwerp. Aanmelden voor de film kan via www.heerhugowaard.nl/aandebak.

Landelijke Opschoondag

Zaterdag 23 maart is de Landelijke Opschoondag, waarvoor alle inwoners kunnen meedoen met schoonmaakacties in hun buurt of door zelf een actie te organiseren. Ook wordt er een opschoonloop door Heerhugowaard georganiseerd, speciaal voor mensen die hardlopend willen prikken. Naast de Landelijke Opschoondag organiseren inwoners zelf ook op verschillende momenten een schoonmaakactie in hun buurt. Zo is er zaterdag 30 maart een actie in Stad van de Zon. Bewoners gaan dan de straat op om de wijk vrij te maken van zwerfafval. Dit is een terugkerende actie die mede mogelijk wordt gemaakt door het Leefbaarheidsfonds van de gemeente.

Meer berichten
 

Fotoseries