Devika Partiman voelt zich bijzonder vereerd als eerste ontvanger van de Ribbius Peletierpenning.
Devika Partiman voelt zich bijzonder vereerd als eerste ontvanger van de Ribbius Peletierpenning. ((Foto: Elizabeth Lanz/ Provincie Noord-Holland))

Devika Partiman wint Ribbius Peletier Penning

HEERHUGOWAARD - De Heerhugowaardse Devika Partiman (31) is de eerste winnaar van de Ribbius Peletierpenning. Partiman is de oprichter en voorzitter van Stichting Stem op een vrouw, die zich actief inzet voor meer vrouwen in de politiek. De vakjury onder leiding van Eerste-Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, verkoos haar uit 58 genomineerden en noemt de manier waarop ze haar ideeën vormgeeft 'briljant' en ziet in haar een inspirerend voorbeeld voor vrouwen en jonge meisjes. Devika Partiman krijgt de Ribbius Peletierpenning donderdag 7 maart uitgereikt in de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem.

Met haar stichting heeft Partiman, die tegenwoordig in Amsterdam woont, er in korte tijd voor gezorgd dat er meer vrouwen op politieke functies actief zijn. Het idee achter haar stichting is kiezers op te roepen niet op de eerste vrouw op de stemlijst van politieke partijen te stemmen, maar op een lager geplaatste vrouw op dezelfde lijst. Kijk daarbij naar het verwachte aantal zetels van een partij en kies iemand die daar net buiten zou vallen. Zo komen via voorkeursstemmen meer vrouwen in de politiek. Een eenvoudige maar zeer doeltreffende methode vindt ook de jury, die Partiman's initiatief prijst voor de concrete resultaten die dat heeft opgeleverd.

Meer diversiteit

Op dit moment zijn vrouwen bij lange na niet gelijk vertegenwoordigd in de politiek. Zo is slechts dertig procent van de raadsleden, twintig procent van de burgemeesters en vijfendertig procent van de Tweede Kamerleden vrouw. Meer diversiteit in de samenstelling van de politiek komt volgens Partiman ten goede aan de kwaliteit van de democratie. "Uit onderzoek blijkt dat als de volksvertegenwoordiging de bevolking goed weerspiegelt, de politieke agenda een betere weergave zal zijn van de onderwerpen die spelen in de samenleving", meldt ze op haar site stemopeenvrouw.com. "Dat leidt onder meer tot grotere legitimiteit en representativiteit, groter bereik van de besluiten van de gemeenteraad en extra deskundigheid in gedecentraliseerde sectoren zoals de zorg. Daarnaast is zichtbaarheid van vrouwen in de politiek goed voor vrouwenemancipatie; zij fungeren als rolmodel voor andere vrouwen en meisjes, met én zonder politieke ambitie. Gelijke representatie krijg je niet vanzelf; het is van belang dat vrouwen zelf meer actief worden in de politiek. Stem dus niet alleen op een vrouw, maar word ook lid van een partij, en meld je bijvoorbeeld aan voor een commissie."

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 begon Partiman met haar landelijke campagne voor meer vrouwen in de politiek. Daarna volgden de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en deze maand mag er gestemd worden voor de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschappen (woensdag 20 maart). Later dit jaar zijn er ook nog Europese verkiezingen (donderdag 23 mei). Genoeg mogelijkheden voor Partiman dus om campagne te voeren. Daarnaast organiseert Stichting Stem op een vrouw trainingen, evenementen en debatten om politieke organisaties bewust te maken van genderongelijkheid. Ook maakt ze vrouwelijke rolmodellen in de politiek zichtbaar.

Enorme eer

"Ik vind het een enorme eer om deze penning, die naar zo'n bijzondere vrouw is vernoemd, te mogen ontvangen", aldus Partiman. "Ik ben enorm trots op wat Stem op een vrouw al heeft bereikt, juist ook in mijn eigen provincie. In Heerhugowaard, waar ik opgroeide, en in mijn huidige woonplaats Amsterdam is bijvoorbeeld sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 mede door voorkeursstemmen de helft van de raadsleden vrouw. Deze prijs voelt als een erkenning dat mijn werk als activist gezien en gewaardeerd wordt. En ik blijf me, gesterkt door dat gevoel, inzetten voor een politiek die állen die zich in Nederland bevinden representeert."

Ribbius Peletierpenning

De Ribbius Peletierpenning is een nieuwe onderscheiding die Provinciale Staten de komende vijf jaar uitreikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Naamgeefster Liesbeth Ribbius Peletier was de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland. Ze werkte haar hele leven aan vrouwenrechten. De onderscheiding is in het leven geroepen in het kader van honderd jaar vrouwenkiesrecht in Nederland.

Meer berichten
 

Fotoseries