De Hasselbraam op bezoek in bibliotheek

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Basisschool De Hasselbraam werkt intensief samen met Bibliotheek Kennemerwaard. De school zet zich namelijk structureel in voor vernieuwing van het onderwijs, volgens de pijlers van de Beter Presterende School. Er is bijvoorbeeld een scherpe focus op leeropbrengsten, op de brede ontwikkeling van leerlingen en op maatschappelijke betrokkenheid. Directeur Janette Kuipers: "Ons onderwijs laten we graag aansluiten op de interesses van onze leerlingen. In de bibliotheekprojecten kunnen ze veel kanten op, wat we zeker terugzien in hun resultaten."

Onlangs ging groep 4/5 van juf Dorothé op bezoek in de bibliotheek. Het doel: informatie vinden voor een werkstuk of spreekbeurt. Een goede gelegenheid om kinderen te trainen in zelfredzaamheid en keuzes maken. De bibliotheek heeft hiervoor een nieuwe opzet gemaakt, Topsearch. Dorothé: "Voor ons bezoek hebben we mindmaps gemaakt: bij hun gekozen onderwerp hebben de kinderen gebrainstormd over wat er allemaal bij dat onderwerp hoort en alles genoteerd dat zij konden bedenken. Daarna kregen ze in de bieb uitleg over waar ze boeken over die onderwerpen konden vinden. Er ging een wereld voor hen open. Wat was er véél te vinden! Boeken in allerlei soorten en maten, die aansloten bij hun leesniveau."

Daarna was het tijd voor een mini-workshop 'Zoeken op internet'. In een beveiligde online omgeving vonden de kinderen nog meer materiaal over hun onderwerp. Dorothé: "De kinderen waren zo enthousiast over deze zoektocht. Ze werden steeds weer uitgenodigd om verder te kijken en te beoordelen of ze een boek, een artikel of afbeelding wilden gebruiken of niet. Het was een mooie combinatie van de 'echte' wereld en de digitale mogelijkheden. Ze leerden kritisch kijken en bewust selecteren. Bovendien: ze kregen echt vertrouwen in het schrijven van hun werkstuk of spreekbeurt!"

Andersom wordt de bibliotheek op De Hasselbraam zelf vertegenwoordigd door leesconsulente Femke. Iedere twee weken neemt zij nieuwe boeken mee, doet activiteiten in de klassen en ondersteunt de leerkrachten in mediawijsheid. Femke: "Laatste heeft de middenbouw een project gedaan over toneel lezen. Ik had speciale toneelteksten meegenomen, waarin verschillende figuren een rol hebben. De kinderen moesten leren voorlezen op de juiste toon, passend bij hun personage en de bijbehorende emoties. Het werden levendige, spannende verhalen, die we uiteindelijk aan de ouders hebben voorgedragen."

Directeur Janette Kuipers: "In het kader van onze Beter Presterende School, waarvoor van vernieuwing en onderzoek belangrijk zijn, past deze samenwerking heel goed. We doen met de bieb ook projecten rondom robotica, programmeren en techniek in de klas. Wil je er meer over weten, kom dan eens langs voor een rondleiding!"

Kijk ook eens op www.dehasselbraam.com.