De kinderen mochten over de schouder van de kunstenaars van HAK '79 meekijken.
De kinderen mochten over de schouder van de kunstenaars van HAK '79 meekijken. ((Foto: Aangeleverd))

Kunstproject obs De Hasselbraam

HEERHUGOWAARD - De leerlingen van openbare basisschool De Hasselbraam zijn afgelopen week gestart met het schoolproject 'Kunst'. De komende weken gaan zij aan de slag met dit thema.

In iedere groep staat een kunstenaar centraal. Zo werken, knutselen en leren de kleuters over Mondriaan, hebben de kinderen uit de groepen 3 en 4 over Keith Haring, richten ze zich in groep 5 en 6 op Van Gogh en Miró en staan in de groepen 7 en 8 Picasso en Matisse centraal.

Maar ja, wat is een kunstenaar. Hoe komen ze op ideeën? Heel veel vragen kwamen nu al bij de kinderen naar boven. Dus kregen de juffen en meesters van De Hasselbraam het idee om kunstenaars op school uit te nodigen. Gelukkig was een aantal leden van Atelier HAK '79 bereid om het een en ander aan de kinderen te laten zien en daarover te vertellen.

Maandagochtend 20 mei kwamen zij, gewapend met schildersezel, verf, palet, kwasten, potloden en alles wat nodig is om een kunstwerk te maken, langs bij de school. Om half negen, toen de kinderen naar binnen gingen, stonden de kunstenaars in de gangen en hal van De Hasselbraam te werken aan hun prachtige schilderijen en tekeningen. De verwondering was groot bij de kinderen. Samen met hun juf of meester hebben ze alle kunstwerken bekeken. Joep wilde niet meer weg. "Ik wil ook kunstenaar worden, hoe doe ik dat?" Er waren heel veel vragen van de geboeide kinderen. Lukas wilde weten hoe oud de mevrouw was toen ze begon met schilderen en of je er rijk mee kon worden. Een meneer schilderde paarden en vertelde dat hij een foto als voorbeeld had. Dat bracht Jiraiya op een idee. "Als mijn juf nu een foto maakt kunt u mij dan even schilderen?". Dat het maken van een schilderij soms wel maanden kon duren had hij niet bedacht. Ook dat dat sommige verfsoorten wel een half jaar moesten drogen was een eyeopener.

Ze hebben deze ochtend heel veel verschillende werkstukken gezien en hebben veel inspiratie opgedaan voor de komend weken. Of zoals Lisa opmerkte: "Als ik maar genoeg oefen lukt het mij misschien ook wel want ik vind het zo mooi allemaal".

Meer berichten
 

Fotoseries