Van poep en plas naar schoon water en biogas

Algemeen
Leer alles over het zuiveren van afvalwater tijdens de open da van de rioolwaterzuivering in het Geestmerambacht.
Leer alles over het zuiveren van afvalwater tijdens de open da van de rioolwaterzuivering in het Geestmerambacht. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Noord-Hollanders, van het Noordzeekanaal tot en met Texel, produceren samen ongeveer 100.000.000 kubieke meter afvalwater per jaar. Dat is ruim 464 keer het AFAS-stadion vol met water! Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zorgt ervoor dat dit water allemaal gezuiverd wordt. Bovendien worden er grondstoffen uit gewonnen. Hoe? Ontdek het zaterdag 22 juni tussen 10.00 en 16.00 uur bij de rioolwaterzuivering van het HHNK in Warmenhuizen.

Het hoogheemraadschap opent de poorten van de rioolwaterzuivering Geestmerambacht en nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te nemen. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek op het terrein hoe het HHNK bacteriën voor zich laten werken om vies water schoon te maken. Bekijk deze hardwerkende beestjes onder een microscoop. Vraag de medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een zuivering? Ook benieuwd naar het leven in de sloot? Er is een aquarium met vissen uit de omgeving en Gemeente Heerhugowaard is deze dag aanwezig.

Biodiversiteit

Wat heeft een zuivering met biodiversiteit te maken? Bij het hoogheemraadschap alles. Grote biodiversiteit is essentieel voor het welzijn van mensen. Omdat de biodiversiteit onder druk staat experimenteert het Hoogheemraadschap op het rwzi-terrein Geestmerambacht met een natuurvriendelijk ingerichte oeverhoek. De grasvelden zijn ingezaaid met bloemrijke zaadmengsels, er zijn bijenkasten geplaatst en er is een paddenpoel.

Klimaatneutraal

In 2025 wil HHNK klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat het hoogheemraadschap de groene energie volledig zelf opwekt en geen CO2-uitstoot heeft. Daarvoor worden zonneweides aangelegd en wordt restwarmte teruggewonnen in het zuiveringsproces. Bij zuivering Geestmerambacht zijn er 2.000 zonnepanelen geplaatst. Het afvalwater wordt tegenwoordig ook gezien als een bron van nuttige grondstoffen, duurzame energie en schoon water. Zo wint HHNK fosfaat en cellulose terug en ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas.

Kom naar de open dag, zaterdag 22 juni van 10.00 tot 16.00 uur en zie, ontdek en ruik het allemaal. De rioolwaterzuivering Geestmerambacht is te vinden aan de Huiskebuurtweg 9 in Warmenhuizen. Er is voldoende parkeergelegenheid en uiteraard de mogelijkheid tot toiletbezoek.