De eikenprocessierups is inmiddels ook in onze regio gesignaleerd.
De eikenprocessierups is inmiddels ook in onze regio gesignaleerd. ((Foto: AdobeStock))

Pas op voor eikenprocessierups

REGIO - De eikenprocessierups houdt de gemoederen in het land al een aantal weken bezig. De Kop van Noord-Holland leek de narigheid die de rups met zich meebrengt bespaard te blijven, maar het diertje blijkt toch aan een opmars bezig te zijn in onze provincie. In diverse gemeentes - met name in het zuiden van Noord-Holland - zijn de rupsen reeds waargenomen. De overheid vraagt inwoners alert te zijn op de aanwezigheid van de eikenprocessierups.

In Heerhugowaard zijn onlangs bij de Oosttangent, ter hoogte van de Rivierenwijk/Oostertocht, drie kleine nesten aangetroffen met dode larven en rupsen van de eikenprocessierups. Voor de gemeente is dat reden genoeg voor om alle eiken dit seizoen regelmatig te controleren. De eikenprocessierups is berucht vanwege zijn brandhaartjes. Het beestje verliest zijn haartjes die vervolgens door de lucht dwarrelen en op de grond vallen. Deze brandhaartjes - elke rups heeft er zo'n 700.000 (!) - leiden tot verschillende gezondheidsklachten zoals jeuk, uitslag, irritaties aan luchtwegen en ogen en ontstekingen. Het advies luidt om uit de buurt te blijven van deze rupsen. Wie toch in aanraking is gekomen met de brandharen kan de tips volgen die te lezen zijn op de speciale site van de GGD, oakie.info. Klachten kunnen tot wel twee weken aanhouden.

Wie een rups in Heerhugowaard tegenkomt doet er goed aan dit zo snel mogelijk door te geven via het formulier 'Melding Doen' op www.heerhugowaard.nl. Maak op afstand een foto van het nest en geef de locatie door. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken, gevuld met langharige rupsen. Kom niet te dicht in de buurt en raak de rups of het nest vooral niet aan!

Meer berichten
 

Fotoseries