Jonge ondernemers Montessorischool sluiten succesjaar af met glitter en glamour

Algemeen
Afbeelding

HEERHUGOWAARD - Groep 8 van de Montessorischool Heerhugowaard besloot aan het begin van dit schooljaar (eigenwijs als ze zijn) het heel anders te gaan doen dan hun voorgangers. Een eindmusical leek ze iets van de vorige eeuw, een eindfilm is meer 2019. Maar hoe pak je zoiets aan? Een film maken kost geld: filmapparatuur, belichting, rekwisieten, kleding… dat kon onmogelijk allemaal uit de klassenpot. Er moest geld verdiend worden! Zo ontstond het idee een eigen onderneming te starten. 

Het succes van een onderneming valt of staat met de voorbereiding. Daarom volgden de kinderen eerst de lessenserie "Het Klokhuis onderneemt" en leerden over boekhouden, investeren, winst en verlies en marktonderzoek. Een ondernemer gaf een gastles over het runnen van een eigen bedrijf. Het schrijven van een ondernemingsplan was een hele opgave en het was moeilijk kiezen voor een dienst of een product. Uiteindelijk besloten de kinderen voor beide te gaan. 

Met de zelf ontworpen flyer vroegen de jonge ondernemers aandacht voor hun kleding-inzamelings-project. Ze organiseerden een telefoonploeg, een opslagplaats en een ophaaldienst en de zakken kleding stroomden binnen. Na veel speurwerk op internet en heel wat telefoontjes vonden ze een opkoper die een mooie prijs per kilo bood. De eerste winst was binnen. 

Daarna maakten de kinderen prototypes van te verkopen producten. Marktonderzoek wees uit dat er genoeg animo was. De productie werd begonnen en de kinderen richtten een winkel in, die dagelijks het eerste en het laatste uur van de schooldag open was voor klanten. Toen ze de smaak eenmaal te pakken hadden, zagen sommige kinderen overal mogelijkheden om geld te verdienen. Ze begonnen thuis hun eigen onderneming zoals een hondenuitlaatservice en een webshop voor vliegers. Een groepje keek in het schoolgebouw rond en regelde met de directeur dat in ruil voor een grondige opruimbeurt de oude meubels ook verkocht mochten worden. 

Genoeg in kas

De boekhouders noteerden alle opbrengsten zorgvuldig in het kasboek. De opbrengstmeter in de vorm van een spaarvarkenposter gaf in januari al aan, dat er genoeg geld verdiend was om de film te kunnen financieren. Na een gastles van producer Rik Sinkeldam (van onder meer Amsterdam Heavy en Fashion Chicks), schreven de kinderen zelf een script. Elk kind kon daarmee aangeven hoe groot zijn of haar rol moest zijn en welk karakter ze wilden spelen. Onder leiding van een toneeldocent oefenden ze elke scene. De lokale omroep gaf tips over apparatuur, lichten en locaties. Ze kwamen later de scenes filmen. Met een green-screen en een drone leek het wel een echte studio!  

Het Hollywoodmoment! 

Het werd een film vol humor en spanning, waarin ieder kind het eigen talent kon laten zien. Op de avond van de première werden de acteurs in hun gala-outfit ontvangen op de rode loper. Er stonden zelfs twee levensgrote Oscars bij de ingang. Eerst een luid applaus van de genodigden, daarna doodse stilte om te kunnen genieten van de film. Wat een prachtige afsluiting van een succesjaar: samen ondernemen, overleggen, plannen, schrijven, zingen en acteren, maar vooral samen leren het zelf te doen. Een mooi voorbeeld van hoe jonge mensen gemotiveerd bezig kunnen zijn met vaardigheden voor goed burgerschap.

Of het project zo'n succes werd door de slimme kinderen, of dat de kinderen zo slim werden door het project? Wie zal het zeggen. Ze konden in ieder geval allemaal dit jaar afsluiten met niet alleen een mooie film, maar ook met een uitstekende uitslag van de eindtoets. Met recht een succesjaar! 

Afbeelding
Afbeelding