'Waar de Middenweg ons bracht'

Algemeen
De Middenweg-Zuid loopt dwars door de moderne wijk Stad van de Zon, maar heeft amper aan authenticiteit ingeboet.
De Middenweg-Zuid loopt dwars door de moderne wijk Stad van de Zon, maar heeft amper aan authenticiteit ingeboet. (Foto: Jan Tuijp)

HEERHUGOWAARD - Het langverwachte boek over de Middenweg-Zuid is nu in beperkte oplage te koop. 'Waar de Middenweg ons bracht' staat vol met verhalen en foto's over een uniek stuk historische polderweg. De afgelopen twee jaar heeft schrijfster Judith Flapper vele verhalen en herinneringen verzameld. Een selectie daarvan is, samen met prachtige foto's van Norbert Reijngoud, gebundeld in het boek.

'Waar de Middenweg ons bracht' is een fotoboek geworden met verhalen over een uniek stuk historische polderweg als eeuwenoud icoon voor een moderne stad van kansen. Heden en verleden komen erin samen, aan de hand van thema's als 'Wonen aan de Middenweg', 'Middenweg in de oorlog: spanning en avontuur', 'Wonen anno nu', 'Flora en fauna' en 'Van takkentapijt tot verkeersader'. Gezien het indrukwekkende verleden van de Middenweg is het bijzonder dat zo'n oud stukje Heerhugowaard dwars door de moderne, CO2-neutrale Stad van de Zon loopt en amper iets van zijn authenticiteit heeft hoeven inboeten.

De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan een metamorfose voor het zuidelijke deel van de Middenweg. De lancering van het boek viel samen met de officiële heropening van de vernieuwde Middenweg-Zuid, dus ook daarvan zijn foto's opgenomen in deze bijzondere uitgave

Verhalen en herinneringen

Tijdens de metamorfose is de oorspronkelijke, historische inrichting van de weg in ere is gehouden. En dat is niet voor niets, want de Middenweg heeft veel betekend voor Heerhugowaard, al vanaf het prilste begin ten tijden van de drooglegging in 1630. Dat blijkt wel uit de vele verhalen en herinneringen die de afgelopen twee jaar verteld werden door mensen die wonen of werken in Heerhugowaard, nu of in het verleden, en die een binding voelen met deze weg. Inmiddels is het geen hoofdverkeersader meer, maar met 1,8 kilometer de langste fietsstraat van Nederland, binnen de bebouwde kom.

Het ongeveer 200 pagina's tellende boek is een must-have voor iedereen die ook maar iets heeft met Heerhugowaard en de Middenweg. Het boek wordt in beperkte oplage aangeboden voor € 15,-. en is te koop in het gemeentehuis. Bestellen kan ook, via www.heerhugowaard.nl.