Kunstenaar Herman van Loon werkt graag met natuurlijke materialen.
Kunstenaar Herman van Loon werkt graag met natuurlijke materialen. ((Foto: Aangeleverd))

Herman van Loon op Kunstmarkt Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD - Kunstkerk Heerhugowaard organiseert zondag 8 september van 11.00 tot 16.30 uur een Kunstmarkt. Achter en rond de Kunstkerk aan de Stationsweg 53 in Heerhugowaard staan dertig kramen met schilderijen, keramiek, sieraden, en objecten. Een keur aan beeldende kunst. Alle kunstenaars zijn aanwezig om over hun werk te vertellen. Eén van hen is Herman van Loon.

Herman: "In het begin was er de IJzertijd. Moeren, bouten, rasters, alles wat bruikbaar was, gebruikte ik om composities op te bouwen. Dan komt de steentijd. Steen heeft altijd als een rode draad door mijn werk gelopen. Veel natuurstenen beelden zijn ontstaan in de steenhouwerij, waar ik gewerkt heb. De ijzertijd ging, de kopertijd kwam, maar de steentijd bleef. Soms werd het koper mooi gepolijst, maar heel vaak geoxideerd tot mooie groene, witte en zwarte kleuren. In de Cementtijd zijn twee beelden ontstaan en daar is het bij gebleven. Vervolgens kwam de watertijd. Verf en Inkt. Een serie natuurgetrouwe landschappen van mijn geboorteplaats Anna Paulowna wisselden zich af met surrealistische ideeën.

De zandtijd markeert zich door de materie schilderijen. Schilderijen gevormd uit hout, bewerkt met zand en grover materiaal. Soms voegde ik katoen toe. De katoentijd was begonnen. Het zand werd weggelaten en het katoen bleef. Nu ben ik weer terug in de zandtijd. Door lijm, zand en warmte ontstaat een op roest lijkend oppervlak. Symbool van erosie en vergankelijkheid. Wat krom is wordt recht, door ingrijpen van de mens. Wat ruw is wordt glad, door ingrijpen van de mens. Hebben wij dit recht als mens.…?" aldus Herman van Loon.

Meer weten over het werk van Herman van Loon? Kom dan zondag 8 september naar de Kunstkerk aan de Stationsweg 53 in Heerhugowaard.

Meer berichten
 

Fotoseries