Na het wegvallen van de reguliere buslijnen is er grote behoefte aan een buurtbus.
Na het wegvallen van de reguliere buslijnen is er grote behoefte aan een buurtbus. (Foto: Archief Rodi Media)

Buurtbus Heerhugowaard en Langedijk van start

LANGEDIJK - Wie van Heerhugowaard naar Langedijk wil met het openbaar vervoer (en vice versa) kan vanaf maandag 19 augustus gebruikmaken van Buurtbus 407. De buurtbus start op het NS-station en gaat via de Nijverheidsstraat en Zeppelinstraat in Heerhugowaard naar de haltes Tulpenstraat – Duijkerdel – Boomgaard in Noord- en Zuid-Scharwoude.

Daarna doet de buurtbus winkelcentrum Broekerveiling in Broek op Langedijk aan en keert dan terug naar het NS-station in Heerhugowaard. In de middag wordt dezelfde route in omgekeerde volgorde gereden. Reizigers kunnen van maandag tot en met vrijdag opstappen tussen 07.30 en 17.30 uur. De bus gaat twee keer per uur en betalen gebeurt met de OV-chipkaart.

Buslijn 407 is in het leven geroepen om het wegvallen van buslijnen 150 en 10 te compenseren. Deze werden in juli vorig jaar stopgezet, omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt. Het aantal reizigers was wel voldoende om de mogelijkheid van een buurtbus te verkennen. Aanleiding om de buurtbus te starten was mede een motie in de gemeenteraad van Langedijk. De gemeenteraad vroeg om te onderzoeken of een buslijn tussen Langedijk en Heerhugowaard mogelijk is. Daarin hebben de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard, lokale vervoersvereniging HugoHopper, provincie Noord-Holland en vervoerder Connexxion elkaar gevonden. Ook het Rocov-NH (commissie die opkomt voor de belangen van de reizigers) heeft meegedacht en advies gegeven.

Blij met vrijwilligers

Alle betrokken organisaties zijn in hun nopjes met het grote aantal vrijwilligers dat zich heeft aangemeld als chauffeur voor de buurtbus. Zij zijn geworven door vervoersvereniging Heerhugowaard. Voldoende vrijwilligers is van cruciaal belang voor het voortbestaan van de buurtbus. Wethouder Nils Langedijk van Langedijk en Annette Valent van Heerhugowaard zijn blij met deze verbinding tussen de beide gemeenten. Langedijk: "Veel mensen zijn afhankelijk van openbaar vervoer en het is geweldig dat dit met medewerking van velen tot stand is gekomen". Valent vult aan: "Deze busverbinding is belangrijk, ook omdat mensen met behulp van deze lijn makkelijker andere mensen kunnen ontmoeten."

Wethouders Langedijk en Valent nemen vrijdagochtend 23 augustus, samen met gedeputeerde Adnan Tekin en vicevoorzitter Piet Kerkvliet van de vervoersvereniging de buslijn officieel in gebruik.

Meer berichten
 

Fotoseries