Vrolijke graffiti op muren De Vaart

Algemeen
De Heerhugowaardse graffitikunstenaars Thom Kepel en Jasper Blok voorzagen drie muren van De Vaart van een vrolijke, eigentijdse look.
De Heerhugowaardse graffitikunstenaars Thom Kepel en Jasper Blok voorzagen drie muren van De Vaart van een vrolijke, eigentijdse look. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Sinds kort siert een prachtige, vrolijke graffitikunstwerk de muren van Kindcentrum De Vaart. De kleurrijke tekening werd gemaakt door Heerhugowaarders Thom Kepel en Jasper Blok. Twee mannen met een persoonlijke link met de school. "Prachtig dat ik op de muren aan de gang mag waar ik ooit als kind op school zat", aldus Jasper. Ook de zoon van Thom zat er op school.

Vol enthousiasme zijn de mannen drie dagen aan het werk geweest en nu zijn er drie muren van Kindcentrum De Vaart verfraaid met graffiti. Op twee muren zijn tekeningen van leerlingen te zien en op de derde muur eigen werk van Thom en Jasper rondom het logo van De Vaart. Als veertienjarigen begonnen de vrienden met het maken van graffiti; inmiddels worden ze gevraagd voor buitenmuren, maar ook voor kinderkamers en bijvoorbeeld sportruimtes. Jasper: "De ene keer is de vrijheid om iets te maken groter dan de andere keer. Toch gaat het altijd om zelf een ontwerp maken en creatief omgaan met de opdracht om er iets moois van te maken."

Eerst wordt de ondergrond gemaakt: de muur wordt geschilderd in één kleur. Daarna maken ze de eerste tekening en werken ze verder. De afbeeldingen ontstaan ook veelal ter plekke. Kleuren zijn helder, soms donker of juist vrolijk en licht. Thom en Jasper nemen regelmatig afstand, kijken naar de muur in wording en reageren op elkaars schilder en spuitwerk. Ze zijn ook regelmatig in het Stadspark aan het werk geweest. Thom: "Soms begin je met iets, bijvoorbeeld de vorm van een ufo, het wordt vervolgens een spin en nog weer later een monster!"

Op De Vaart is ook aandacht voor het ontwerpen van graffitiletters en -woorden. "Graffiti is al heel oud", legt directeur van de school Annemiek Ruiter uit. "Vroeger maakten mensen al tekeningen op muren, bijvoorbeeld de grottekeningen. We zijn heel blij met kunst op de muren!"