Wieteke van Dort als Tante Lien: ambassadrice van Indisch Nederland.
Wieteke van Dort als Tante Lien: ambassadrice van Indisch Nederland. ((Foto: Archief))

Wieteke van Dort bezoekt Bibliotheek Heerhugowaard

  Cultuur

HEERHUGOWAARD - Auteur Hans Visser en Wieteke van Dort komen woensdag 27 maart tijdens de Boekenweek naar de bibliotheek in Heerhugowaard. Zij vertellen over het leven van de Nederlands-Indische familie Van Dort zoals beschreven in het boek 'Kind van twee culturen'. Ook zingt Wieteke een aantal liedjes uit haar repertoire dat haar nog beroemder maakte door haar creatie Tante Lien. Het optreden start om 20.00 uur en de toegang bedraagt € 6,-. Bibliotheekleden betalen € 5,-.

Wieteke van Dort is beeldend kunstenares, schrijfster, actrice en cabaretière, maar vooral een 'kind van twee culturen'. Dankzij haar creatie van de Indische Tante Lien ziet menigeen in haar een ambassadrice van Indisch Nederland. Ze komt voort uit twee families die het negentiende-eeuwse Holland verlieten, hopend op een betere toekomst op Java. Dit boek schetst hun levens en die van de daarop volgende generaties. Ze zien het oude Indië meer Europees worden, ervaren de Japanse bezetting, ondergaan de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, doen gedwongen afstand van hun geboortegrond en bouwen daarna een nieuw Nederlands leven op. Dat alles bepaalt leven en werk van Wieteke van Dort. Dat verhaal wordt verteld in relatie tot de geschiedenis en de ontwikkelingen in het theater en op televisie.

Hans Visser was kunstredacteur bij onder meer het Noordhollands Dagblad en de regionale dagbladen, aangesloten bij de GPD. Hij publiceerde onder meer de boeken 'Groeten van Java' en 'Indië in Holland'. Samen met André Breedland maakte hij het boek 'De glans van de eenvoud', een biografisch portret van André van Duin.

Boekenweek

Het thema van de Boekenweek (23 tot en met 31 maart) is 'De moeder de vrouw'. De Boekenweek viert het boek, en dit jaar boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non-fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. Bibliotheek Kennemerwaard heeft een aantrekkelijk programma samengesteld dat perfect aansluit bij het thema.

Reserveren voor activiteiten kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice. Wie tijdens de Boekenweek lid wordt van de bibliotheek betaalt geen inschrijfkosten.

Meer berichten
 

Fotoseries