Waards schrijftalent verzamelt zich in Schrijvenswaard.
Waards schrijftalent verzamelt zich in Schrijvenswaard. ((Foto: RICHARD ROOD))

'Heerhugowaard barst van het schrijverstalent'

  Cultuur

HEERHUGOWAARD - Schrijverscollectief Schrijvenswaard bestaat deze maand precies twintig jaar. In april 1999 werd door Eugènie Herlaar en Siem de Haan een clubje opgericht dat Schrijvenswaard werd gedoopt. De bedoeling ervan was om mensen die plezier hadden in het schrijven van proza en poëzie bij elkaar te brengen om zodoende elkaar te inspireren. Dat dit aansprak bleek uit het feit dat enige tijd later dit clubje werd omgezet in een stichting. Weer waren de beide oprichters degenen die het initiatief hiertoe namen. Eugènie is voor haar inzet voor Schrijvenswaard tot erelid benoemd en dus nog steeds lid van Schrijvenswaard, helaas is Siem enige jaren geleden overleden.

Schrijvenswaard bestaat twintig jaar

Vanaf de oprichting is Schrijvenswaard een bloeiend clubje gebleven. "De laatste jaren schommelt het aantal leden van Schrijvenswaard rond de twintig", vertelt secretaris Jan te Boekhorst. "We zijn er echter van overtuigd dat er meer schrijftalent aanwezig is in Heerhugowaard en omgeving. We hopen dan ook dat dit artikel een aantal mensen zal overhalen om eens bij ons te komen kijken of Schrijvenswaard ook iets voor hen is. Uiteraard zijn ook beginners bij ons van harte welkom. Het enige dat van belang is, is eigenlijk dat je plezier in het gebruik van taal moet hebben. Iedereen kan schrijven, maar niet iedereen hoeft een bestseller te schrijven."

Activiteiten waarmee Schrijvenswaard een beetje aan de weg poogt te timmeren, zijn er volgens Te Boekhorst genoeg. "Tien maanden van het jaar - niet in juli en augustus - is er op de derde dinsdagavond van de maand een ledenbijeenkomst in De Horst, waarbij uiteraard het schrijven centraal staat. Vijf keer per jaar wordt er, in samenwerking met de bibliotheek, in de hal van het gemeentehuis een open podium georganiseerd. Dan treden niet alleen leden van Schrijvenswaard op met hun eigen gemaakte verhalen of gedichten, maar ook dichters uit het gehele land vinden hier een podium. De voordrachten worden afgewisseld met muziek van singer/songwriters."

Een van de andere activiteiten van Schrijvenswaard is het uitgeven van dichtbundels. Te Boekhorst: "Dit geschiedt op min of meer ongeregelde tijden. Een aantal van deze bundels is nog te koop. In het verleden hebben we een enkele malen daarin samengewerkt met HAK '79 (Heerhugowaardse Amateur Kunstenaars), waarbij een combinatie werd gemaakt van schilderijen en gedichten. Onze laatste dichtbundel was dan ook een bundel met afbeeldingen van schilderijen en gedichten. We zijn bezig een geheel vernieuwde website en ook onze Facebook-pagina bruist van de activiteiten. Hier kunnen niet alleen onze leden hun creaties kwijt, maar deze staat ook open voor buitenstaanders uit het hele land, die er dan ook al flink gebruik van maken."

Het twintigjarig jubileum van Schrijvenswaard valt officieel in april, maar deze maand staan er geen festiviteiten op het programma. Te Boekhorst: "We zullen het jubileum in september in beperkte kring vieren. Naar buiten toe zal het jubileum merkbaar zijn aan de uitgifte van een bundel met verhalen en gedichten van onze leden. Voor alle anderen is er de mogelijkheid om mee te doen aan een dichtwedstrijd die tegen die tijd in de huis-aan-huisbladen wordt aangekondigd. We hopen natuurlijk hierdoor nieuw talent te ontdekken. Over talent gesproken: we zijn er nog steeds trots op dat één van Heerhugowaards stadsdichters, Annek Groot, lid was van Schrijvenswaard toen ze tot stadsdichter werd benoemd."

Enthousiast geworden? Interesse om een keer een ledenbijeenkomst mee te maken? Neem dan contact op met het secretariaat van Schrijvenswaard via jatbo@quicknet.nl.

Meer berichten
 

Fotoseries