Promotiebeeld van de voorstelling 'Stallerhof' van De Karavaan.
Promotiebeeld van de voorstelling 'Stallerhof' van De Karavaan. ((Foto: Eric Bruinewoud))

Tóch Karavaan in bollenschuur

  Cultuur

HEERHUGOWAARD - In tegenstelling tot wat komende week in het Heerhugowaards Nieuwsblad staat, wordt de boerenvoorstelling 'Stallerhof' van theatergezelschap Afslag Eindhoven tóch opgevoerd in een bollenschuur aan de Rustenburgerweg. Vanwege Hemelvaartsdag is de krant eerder gedrukt en kon het bericht dat vrijdagmiddag 24 mei binnenkwam - waarin aangekondigd werd dat de theatermakers toestemming hebben om hun voorstelling op te voeren - niet meer gepubliceerd worden.

'Stallerhof' stond even op losse schroeven, maar vrijdag besloot burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard dat het locatietheater van Karavaan Festival in de stal van gebroeders Beers toch doorgang mag hebben.?? Eerder oordeelde de gemeente dat de voorstelling niet plaats kon vinden omdat de schuur aan de Rustenburgerweg niet aan het Bouwbesluit voldoet. Het toetsen van locatietheater aan het Bouwbesluit en de Omgevingswet kan nooit een overeenstemming opleveren. Dit betekent echter nog niet dat er spraken is van een onveilige situatie. Karavaan maakt theater op díe plekken waar het over gaat en dat zijn plekken die niet voor theater bedoeld, laat staan geschikt zijn. Om die reden maakt Karavaan voor elke plek een risicoinventarisatie waarbij maatregelen getroffen worden om alle risico's te minimaliseren. Juist omdat het een gereguleerde activiteit is zijn de risico's extra goed beheersbaar.

Gemeente Heerhugowaard heeft tot donderdag 23 mei alleen getoetst aan het Bouwbesluit. Een dag later heeft de burgemeester ter plaatse de situatie geobserveerd en besloten hier van af te wijken. Er zijn vanuit de gemeente nieuwe voorwaarden gesteld voor het laten doorgaan van de voorstelling. De voorwaarden zijn vergaand, maar Karavaan en Afslag Eindhoven zetten alles op alles om deze belangrijke productie in Heerhugwoaard in première te laten gaan. Beide zijn blij dat de voorstelling door kan gaan.

Stallerhof is de nieuwe productie van het Afslag Eindhoven. Een voorstelling over de tradities en het voortbestaan van een boerenfamilie, met livemuziek. Donderdag 30 mei is de landelijke première, daarna is de voorstelling tot en met 9 juni te zien. Info en tickets via karavaan.nl
 

Meer berichten