Laura, Johnny en Abeltje dromen weg.
Laura, Johnny en Abeltje dromen weg. (AvdK Fotografie)

'Kids' scoren met vlotte en eigentijdse versie van 'Abeltje'

  Cultuur

HEERHUGOWAARD/HEILOO - Na een jaar vol repetities schitterden de jongens en meisjes van de Heerhugowaardse kindertheaterschool Kids with Attitude zaterdag 22 juni in hun langverwachte première van 'Abeltje de Musical', gebaseerd op het bekende boek van Annie M.G. Schmidt, in Theater de Beun in Heiloo. Zondag 23 juni speelden ze de musical nog twee keer. De hoofdrollen van Abeltje, Laura en Johnny werden in de verschillende voorstellingen door wisselende casts vertolkt.

De 'creatives' achter deze musical - schrijver, regisseur en producent Ruben Rijnveld en componist Gert Jan van der Kamp - hebben het boek vertaald naar een vlotte, eigentijdse musical vol tempo, spitsvondige dialogen, technische hoogstandjes (de lift in het bijzonder) en meeslepende melodieën, waarbij de zang van de gemotiveerde kinder- en volwassenencast uitstekend tot zijn recht kwam. De oudere spelers leverden allen geweldig werk in spel en zang en een dikke pluim gaat hierin vooral naar acteur Mathijs Kuijper; zijn vertolking van mottenballenverkoper en latere president Tump was er één vol komische timing en schitterende zang. Ook de choreografie van Denise Gähler en de veelzijdige decors en projecties mochten er wezen. Enige opbouwend puntje van kritiek is dat het tempo hier en daar zo hoog lag dat de kijker goed moest opletten om alle gebeurtenissen te kunnen blijven volgen. Dit is tegelijkertijd wel weer een compliment voor de vaart waarin het geheel werd verteld.

Jubileum

Een musical werkt uiteindelijk pas echt met de casting van de hoofdrolspelers en ook daarin is 'Abeltje' ruimschoots geslaagd. Lucas Lasonder speelde de sympathieke titelrol met volle overtuiging en pit. Ronja Kalkman als zijn vriendinnetje Laura was krachtig en innemend en Sam Bakker als het jongetje Johnny dat zijn ouders kwijt was, overtuigde met zijn sterke zangstem en dans. Hij is dan ook volgend jaar bij Kids with Attitude te zien in de hoofdrol van Oliver Twist in 'Het Avontuur van Oliver Twist', de musical die het 25-jarig jubileum van de Kindertheaterschool viert.

(Onderschrift foto: Laura, Johnny en Abeltje dromen weg. Foto: AvdK Fotografie)

Meer berichten
 

Fotoseries