'Iedereen sport hier op z'n eigen niveau' - Jubilerende atletiekvereniging Hera wil blijven groeien

  Nieuws
'Iedereen kan hier op zijn eigen niveau sporten, zowel jong als oud', aldus voorzitter Sebastiaan Huys (met zwart overhemd). (foto Jolanda Jacobs)
'Iedereen kan hier op zijn eigen niveau sporten, zowel jong als oud', aldus voorzitter Sebastiaan Huys (met zwart overhemd). (foto Jolanda Jacobs) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD - "Het gaat goed met Hera. Heel goed mag ik wel zeggen. We zijn een atletiekvereniging die op alle niveaus mensen de gelegenheid geeft om te sporten."
Sebastiaan Huys vertelt op het fraaie complex op sportpark De Vork gedreven over de club waar hij vier jaar terug voorzitter van werd. De sfeer is ontspannen op de baan. Veel sporters zijn actief. Zo is aan één kant van de baan Robin Korving aan de gang met zijn pupillen bij het sprinten en de horden. Op een andere plek is trainer Hans Arnhard bezig met de atleten die zich specialiseren op de werpnummers. Aan goede trainers immers geen gebrek bij Hera.
"Dat is wel een van de mooie dingen hier. Er is plek voor echte recreanten en voor topatleten. Robin was een topper bij het hordenlopen. Hij heeft zelfs de Olympische Spelen van 2000 gehaald. En nu geeft hij zijn kennis en ervaring door aan de jongere generatie. Daar gaat zoveel positiviteit vanuit. En Hans geldt in binnen- en buitenland als een autoriteit op de werpnummers. Maar we hebben zoveel andere goede trainers. Ja, daar ben ik echt trots op", aldus de voorzitter.

Olympiërs


Met een groot feest staat de Heerhugowaardse atletiekclub zaterdag 15 september stil bij het veertigjarig bestaan. De vereniging neemt in de regionale sportwereld een belangrijke plaats in. In die jaren hebben vier atleten namens Hera en Nederland meegedaan aan de Olympische Spelen. Naast Korving (Sydney, 2000) waren dat meerkampsters Tineke Hidding (Los Angeles, 1984) en Laurien Hoos (Peking, 2008) en sprintster en hordenloopster Gretha Tromp (Seoel, 1988). Momenteel is Hera een club met ruim 400 leden.

Rust in de club


Hans Arnhard was niet bij de oprichting van de vereniging in 1978 betrokken. Hij kwam met Hera in aanraking toen zijn zoon op atletiek wilde. De club bestond toen net vijf jaar. Hij herinnert zich alles nog goed, ook die beginjaren. "Hera is een leuke club gebleven. In het begin was er ook een hele grote jeugdafdeling. Heerhugowaard zat midden in de groeifase. Ik ben de club steeds trouw gebleven", blikt Arnhard terug. "En ik kan zeggen dat het huidige bestuur ontzettend goed werk verricht. Hera is nu een sterke vereniging waarin het bestuurlijk en organisatorisch goed loopt. Er is rust in de club, dat was niet altijd het geval", aldus de Alkmaarder.

Voor iedereen toegankelijk


Het huidige bestuur onder leiding van Huys wil graag dat de atletieksport in Heerhugowaard voor iedereen toegankelijk is. "Hera geeft mogelijkheden aan G-sporters, maar ook is aangetoond dat atletiek en hardlopen tegen depressies helpt. Ook voor die mensen zijn we er. We willen een maatschappelijk betrokken organisatie zijn", aldus de voorzitter die samenwerking niet uit de weg gaat. Zo is Fysio Forum als fysiotherapiepraktijk met Hera verbonden.

Nederlands record


Ook is er binnen de club in die veertig jaar altijd veel aandacht voor de jeugd geweest. In 2017 behaalden de C-jongens de tweede plaats in de landelijke finale. Op dit moment zijn Koen Hoedjes, Sebastiaan Bonte, Jeff Tesselaar en Jessica Schilder op landelijk niveau goed bezig. En het Nederlands record speerwerpen is, nog niet zo heel lang, in het bezit van Hera-lid Thomas van Ophem. Talent voldoende dus op De Vork. Maar presteren is niet het enige dat telt bij Hera. "Iedereen moet hier op zijn niveau kunnen sporten. De jeugd, maar ook ouderen. Ons oudste lid Teun is 82 jaar", zo vertelt Sebastiaan.

Open vereniging


Wensen voor de toekomst heeft de preses ook. "We hopen als club te kunnen blijven groeien. Maar we willen ook een open vereniging blijven. Ik hoop ook dat de prima samenwerking met de gemeente Heerhugowaard kan blijven bestaan, moet je eens zien wat een mooie accommodatie we hebben! Maar ook wens ik dat de vele vrijwilligers die we hebben ook bij de club betrokken blijven. Zonder hen hadden we de veertig jaar echt niet gehaald."

Meer berichten
 

Fotoseries