Tony van Diepen voorafgaand aan zijn bronzen race.
Tony van Diepen voorafgaand aan zijn bronzen race. ((Foto: via NH Nieuws))

Van Diepen stunt met brons

  Sport

GLASGOW - Tony van Diepen heeft voor een daverende stunt gezorgd op het Europees kampioenschap indooratletiek in het Schotse Glasgow. De 22-jarige Heerhugowaarder veroverde verrassend brons op de 400 meter en greep en passant het Nederlands record met zijn tijd van 46,12, waarmee hij de oude toptijd van Liemarvin Bonevacia (46,26) uit de boeken liep.

Na een spannende race bleef Van Diepen de Sloveen Luka Janezic net voor in de strijd om het brons. De titel was voor de ongenaakbare Noor Karsten Warholm, die met 45,05 het Europees record evenaarde. De zilveren medaille was voor de Spanjaard Oscar Husillos. "Die tijd maakt me eigenlijk niks uit, de medaille betekent veel meer", zei Van Diepen aan de finish. "Ik ga vanavond een overwinningsbiertje drinken. Eentje maar hoor", aldus de Noord-Hollander, die bij zijn val na de finish een snee in zijn arm opliep. "Een leuk souvenirtje."

Van Diepen is deze winter hard komen opzetten op de 400 meter. Hij won zo'n beetje alle wedstrijden waar hij startte en had in zijn eerste race al de limiet voor het EK te pakken. Hij bekroonde zijn progressie twee weken geleden al met de Nederlandse titel, maar in Glasgow steeg hij boven zichzelf uit. De verklaring ligt voor een deel in een veranderde trainingsaanpak. Van Diepen traint dit jaar voor de 800 meter en dat heeft een opzienbarend effect op zijn 400 meter. Zijn kracht ligt in het tweede deel; hij kan er op het laatste rechte stuk nog een ultieme versnelling uitgooien.

(Bron: NH, nieuwspartner van Rodi Media)

Meer berichten
 

Fotoseries