Stefanie van der Gragt hoopt met een sterk WK haar blessureleed van het afgelopen seizoen achter zich te kunnen laten.
Stefanie van der Gragt hoopt met een sterk WK haar blessureleed van het afgelopen seizoen achter zich te kunnen laten. ((Foto: Archief Rodi Media))

'Als wij ons niveau halen, kunnen we heel ver komen'

  Sport

HEERHUGOWAARD – In de Noord-Franse havenstad Le Havre staan de Oranjeleeuwinnen dinsdagmiddag 11 juni aan de aftrap van hun eerste WK-wedstrijd. Tegenstander is Nieuw-Zeeland. De tweede wedstrijd in poule E is zaterdagmiddag 15 juni in Valenciennes tegen Kameroen en de poulefase wordt afgesloten met een wedstrijd tegen het sterke Canada, donderdagavond 20 juni in Reims. Vanuit Heerhugowaard worden de verrichtingen van de Oranje voetbalsters nauwlettend in de gaten gehouden, en dan in het bijzonder de prestaties van 'onze' Stefanie van der Gragt.

De 26-jarige verdedigster begon haar carrière ooit als pupil bij Reiger Boys. In 2012 maakte ze op 19-jarige leeftijd haar debuut in het Nederlands elftal. Vijf jaar later werd ze met Oranje Europees kampioen. Op clubniveau legde die titel haar geen windeieren, want ze verruilde Bayern München voor Ajax en met die ploeg werd ze zowel landskampioen als bekerwinnaar. De zomer van 2018 maakte ze haar droomtransfer naar FC Barcelona. Helaas verliep haar eerste seizoen bij de Spaanse topclub niet gemakkelijk, omdat de lange, kopsterke verdedigster geplaagd werd door een slepende peesblessure en vervolgens een spierscheur in haar bovenbeen. Zowel fysiek als mentaal was het een zware tijd. Gelukkig was ze fit genoeg om aan het einde van het seizoen in te vallen in de Champions League-finale tegen Olympique Lyon (1-4).

Outsider

Nu ze eindelijk fit is, hoopt de Heerhugowaardse zich op het WK echt te kunnen laten zien. Want ondanks haar weinige speelminuten bij FC Barcelona, heeft bondscoach Sarina Wiegman Van der Gragt gewoon voor het eindtoernooi geselecteerd. Op het zo succesvolle EK in eigen land kwam Van der Gragt ook terug van een blessure en begon ze op de bank, om zich vervolgens in de basis te knokken en uit te groeien tot steunpilaar in de Oranje-verdediging. Hopelijk kan ze dat trucje op het WK in Frankrijk – waar Nederland gezien wordt als een gevaarlijke outsider – herhalen. Het eerste doel is de poulefase doorkomen: de nummers één en twee en de vier beste nummers drie van de zes poules plaatsen zich voor de knock-outfase en vanaf daar is volgens Van der Gragt alles mogelijk: "Als wij ons niveau halen, denk ik dat we heel ver kunnen komen."

Alle WK-wedstrijden van het Nederlands vrouwenelftal worden rechtstreeks uitgezonden op televisie via NPO 1 en verder in het toernooi mogelijk ook NPO 2 en NPO 3, plus online op de nos.nl en integraal op de radio via NPO Radio 1 (Langs de Lijn).

Meer berichten
 

Fotoseries