Gé van Berkel motiveert jeugdig honkbaltalent.
Gé van Berkel motiveert jeugdig honkbaltalent. ((Foto: Archief))

In Memoriam: Gé van Berkel

  Sport

HEERHUGOWAARD - 'Mr. Herons' werd hij genoemd. Liefst zeventig jaar was Gé van Berkel actief in de honkbalsport, waarvan vier decennia bij 'de Heerhugowaardse club. Talloze talenten coachte hij en hij stond aan de wieg van internationals Eelco Jansen en Jeroen Deken. In de nacht van zondag 16 op maandag 17 juni overleed hij, 84 jaar oud. Heerhugowaard neemt afscheid van een honkbalgigant en The Herons van een clubicoon.

Gé van Berkel werd geboren op 11 november 1934 en begon al op jonge leeftijd met honkbal. Hij begon zijn sportieve loopbaan op tienjarige leeftijd in de jeugd van SC Haarlem. Hij zou uitgroeien tot een getalenteerde werper en speelde ook verschillende wedstrijden in het eerste. Ook buiten het veld was hij nauw betrokken bij de vereniging. In 1975 verhuisde Van Berkel naar Nieuwe Niedorp en werd hij hoofdcoach van The Herons in Heerhugowaard. Hij loodste het eerste team naar een hogere afdeling, om zich daarna te richten op het met veel passie en toewijding coachen en trainen van jeugdspelers. Van Berkel stond te boek als een grote promotor van zowel honk- als softbal, introduceerde de sport op scholen en organiseerde coach-clinics. Daarnaast stond hij aan de basis van de succesvolle Honkbal- en softbalschool Noord-Holland, trainingskampen die worden georganiseerd op het complex van The Herons. Daar kunnen spelers en speelsters van Noord-Hollandse verenigingen deelnemen aan trainingen onder leiding van bekende coaches, waaronder (voormalige) spelers van het Nederlands Team.

Talloze onderscheidingen

Voor zijn vele activiteiten op en buiten het honkbalveld ontving Van Berkel van de KNBSB het Bondsonderscheidingsteken. Van Berkel was bovendien Lid in de Orde van Oranje-Nassau en werd op 17 februari 2017 officieel opgenomen in de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame. De ceremonie vond plaats in Sporthal Zuid in Heerhugowaard tijdens een trainingsavond van jeugdspelers van The Herons. Voor zijn vele bijdragen op het gebied van opleidingen had hij in 2010 al de In Memoriam Leen Volkerijk Award gekregen.

Ook toen hij in 2014, op tachtigjarige (!) leeftijd stopte als coach, bleef Van Berkel betrokken bij de activiteiten van de vereniging. Voor The Herons is Gé van onschatbare waarde geweest. 'In de 45 jaar dat hij lid en erelid is geweest van onze vereniging heeft hij velen van ons geïnspireerd en geënthousiasmeerd voor de honk- en softbal sport. Wij zullen hem enorm missen.'

Meer berichten
 

Fotoseries