'Tour de Waard is echt óns feest'

Sport
Annette Valent, wethouder Sport in de gemeente Heerhugowaard, heeft net als vele anderen mooie herinneringen aan Tour de Waard.
Annette Valent, wethouder Sport in de gemeente Heerhugowaard, heeft net als vele anderen mooie herinneringen aan Tour de Waard. (Foto: Richard Rood)

HEERHUGOWAARD – Voor veel Heerhugowaarders heeft de Tour de Waard een speciaal plekje in hun hart. Zo ook voor wethouder Sport Annette Valent, die al op jonge leeftijd in aanraking kwam met het Waardse wielerevenement. "Als klein meisje vond ik het prachtig om mee te maken. Mijn ooms zijn als vrijwilligers altijd nauw betrokken geweest bij de Tour de Waard. Eén van hen zorgde met zijn draaiorgel voor vermaak. Ik denk dat veel Heerhugowaarders zich dat nog wel kunnen herinneren."

Vijftig jaar Tour de Waard, dat is ook voor de gemeente Heerhugowaard iets heel bijzonders. "Tour de Waard is al heel lang een belangrijk evenement op de agenda", aldus de wethouder. "Jong en oud worden via sport aan elkaar verbonden en dat is mooi om te zien. Tour de Waard is echt 'ons feest', voor velen is het gezelliger dan de kermis. Waar zie je nog meer dat wielerliefhebbers en feestgangers hand in hand gaan?" Die energie en betrokkenheid bij het evenement zie je ook terug bij de vrijwilligers. "Iedereen kent wel iemand die actief betrokken is bij de organisatie; mijn verhaal over mijn ooms had dat van ieder ander kunnen zijn. En als het Tour de Waard-virus je eenmaal gegrepen heeft, laat het je nooit meer los."

Iedereen doet mee
Volgens Valent houdt het evenement het al vijf decennia vol doordat de organisatie zich blijft vernieuwen. "Deze editie staan er maar liefst elf verschillende wedstrijden gepland. Daarbij worden alle doelgroepen betrokken: mannen en vrouwen, maar ook de jeugd en mensen met een beperking. Dat sluit prachtig aan bij een van de ambities van de gemeente Heerhugowaard: we willen iedereen laten meedoen. De organisatie van Tour de Waard onderstreept dit met de Decathlon Dikkebandenrace – waar mijn eigen dochter ook ooit aan meedeed – en de Rabobank G-Race. Sinds enkele jaren is er de Waardse Tunnelroute bijgekomen, waardoor nog weer meer mensen de mogelijkheid hebben hun steentje bij te dragen aan het Waardse Wielerweekend."

Organisatie, bedankt!
"Heerhugowaard mag trots zijn op een evenement als Tour de Waard, dat al vijftig jaar mensen samenbrengt en verbindt. Namens het college van burgemeester en wethouders wil ik de Stichting Tour de Waard graag bedanken voor hun tomeloze inzet en energie die ze afgelopen jaren in het evenement hebben gestoken. Ik wens alle betrokkenen zondag 18 augustus een geweldige dag toe!"