Waards handbaltalent Bo van Wetering timmert volop aan de weg

Sport
De Heerhugowaardse handbalster Bo van Wetering vol in actie.
De Heerhugowaardse handbalster Bo van Wetering vol in actie. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD/ METZINGEN - Het gaat hard met de handbalcarrière van Bo van Wetering. Begin deze maand vierde ze haar twintigste verjaardag. Niet in Heerhugowaard waar ze opgroeide in het gezin waar sport altijd een belangrijke plaats innam. Nog steeds trouwens. Zo speelt haar broer Bram in het eerste van SVW '27. Deze keer werden de kaarsjes door Bo uitgeblazen in Metzingen. Een plaats half zo groot als Heerhugowaard, maar wel met één van de beste handbalteams van de Bundesliga. Sinds dit seizoen is de oud-jeugdspeelster van Tornado actief bij deze club in Duitsland.

"In Metzingen woon ik op mezelf en trainen we negen keer in de week. Daarbij hebben we ook nog een wedstrijd in de competitie", vertelt Bo vol enthousiasme over haar huidige leven. Voordat ze naar de oosterburen vertrok had ze al kennisgemaakt met de Duitse topclub. "Vorig jaar rond kerst heb ik een aantal dagen meegetraind en dat beviel me eigenlijk direct erg goed. Het is wel even wennen natuurlijk zo ver weg van huis, maar ik heb het erg naar m'n zin. De club heeft veel fans, wat het enorm gaaf maakt bij wedstrijden. Zo zit de hal helemaal vol bij thuiswedstrijden en is de sfeer super om in te spelen. Daarnaast is het team erg leuk en bevalt de snelle speelwijze van het team mij ook erg goed."

Nederlands team

Bo, die inmiddels ook bij het Nederlands handbalteam indruk maakt als hoekspeelster, weet nog goed dat ze begon met handballen bij Tornado. "Ik was zeven jaar oud. De moeder van een vriendin van mij, die trainster-coach was, vroeg of ik een keer mee wilde komen trainen. Bij Tornado heb ik altijd met vriendinnen gespeeld, wat natuurlijk erg gezellig was. Samen naar de training fietsen. Bovendien hadden we als C1 ook nog een erg goed team, wat het nog leuker maakte."

Gedreven

Gewapend met deze mooie herinneringen begon de opmars van de sympathieke speelster. Na een jaar VZV in 't Veld ging ze op haar dertiende naar weer een hoger niveau. In de jeugd van SEW in Nibbixwoud werd ze een aantal keren landskampioen en debuteerde ze in de eredivisie. Haar kwaliteiten bleven andermaal niet onopgemerkt. VOC Amsterdam werd haar nieuwe club. Toch was haar schoolopleiding, ondanks het succes bij het handballen, altijd net zo belangrijk. Vaak een kenmerk van een gedreven sporter. "Ik heb tot en met de vierde op het Han Fortmann gezeten, op het VWO. Daarna ben ik naar Arnhem verhuisd om doordeweeks op Papendal te trainen met de Handbal Academie. Op het Beekdal Lyceum heb ik vorig jaar mijn vwo-diploma gehaald."

Delaila Amega

Het waren drukke tijden voor de handbalster. "Ja, best wel. Vrijdagmiddag ging ik na school weer terug richting Heerhugowaard, om vrijdagavond bij VOC in Amsterdam te trainen en zaterdag een wedstrijd te spelen. Zondagavond ging ik dan weer terug richting Papendal." In totaal woonde en trainde Bo drie jaar in Gelderland bij de beste jeugdhandbalsters van het land. Van landskampioen VOC vertrok ze deze zomer dus naar TusSies Metzingen. Het bracht haar samen met een ander groot handbaltalent. Want ook de in Heerhugowaard opgegroeide Delaila Amega speelt bij de ambitieuze handbalclub. "Grappig is dat Delaila ook bij Tornado begon. Nu spelen we hier samen. We hebben een lange voorbereiding gehad, waarbij we veel toernooien en wedstrijden hebben gespeeld. Het is moeilijk om te zeggen wat de verwachtingen zijn van dit seizoen aangezien we een nieuw en jong team hebben, maar ons doel is natuurlijk zoveel mogelijk wedstrijden winnen."

Talent van het jaar

In de eerste vier wedstrijden werd tweemaal gewonnen en twee keer verloren. Bij haar competitiedebuut scoorde Bo maar liefst zeven keer. Ook gaat ze Europa in. Afgelopen weekend speelde ze de returnwedstrijd in en tegen Kopenhagen. Thuis werd met 30-22 gewonnen. Het gaat dus meer dan goed met Bo van Wetering. Afgelopen seizoen werd ze gekozen tot talent van het jaar, haar spel in het Nederlands team oogst bewondering en ook in Duitsland maakt de oud-Tornadospeelster furore. Dat in Heerhugowaard de basis werd gelegd van een uitstekende handbalster vergeet Bo zelf ook niet. "Bij Tornado heb ik altijd met veel plezier gepeeld, ik zal die tijden niet snel vergeten."

Tekst: Wilfred van den Hoven