Poster voor de waterschapsverkiezingen door Teddie Piebenga.
Poster voor de waterschapsverkiezingen door Teddie Piebenga. ((Foto: Ontwerp Teddie Piebenga))

Scholieren ontwerpen affiches voor jongeren

HEERHUGOWAARD - Een oproep om te gaan stemmen, direct gericht aan achttienjarigen, werkt volgens de scholieren van het Han Fortmann het beste om jongeren te bereiken. Het ontwerp van Teddie Piebenga was een van de campagneposters met als insteek jongeren aan te zetten om te gaan stemmen voor de waterschapsverkiezingen. De zestien 6-VWO-leerlingen van het Trinitas College, locatie Han Fortmann in Heerhugowaard maakten de ontwerpen als examenopdracht voor het vak Tekenen. Tot 15 mei zijn de posters te zien in een expositie in het kantoorgebouw van het hoogheemraadschap aan Stationsplein 136 in Heerhugowaard.

Woensdag 20 maart mag iedereen van achttien jaar en ouder stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur. De 21 waterschappen zorgen voor droge voeten, schoon en voldoende water. En hoe ze dat doen, daar hebben de stemmers invloed op. Om jongeren te betrekken bij het werk van het waterschap in het algemeen en de verkiezingen in het bijzonder, kregen de leerlingen van het Han Fortmann de opdracht een campagneposter voor de verkiezingen te maken.

Creatieve ontwerpen

De ontwerpen van de leerlingen blinken uit in originaliteit en creativiteit. De posters vertellen hoe de jongeren van nu kijken naar het waterschap in het algemeen en de verkiezingen in het bijzonder. Actuele onderwerpen als klimaatverandering en zeespiegelstijging zijn op meerdere posters terug te zien.

Expositie

Naast het aandeel van de leerlingen bestaat de expositie uit een historisch overzicht. Uit de oude archieven kwamen foto's van ludieke verkiezingsacties, portretten van besturen en veelzeggende documenten tevoorschijn. Bijzonder is het verhaal van Eva Schalk die ettelijke decennia als waterschapsbestuurder actief was in de waterschapswereld, lange tijd een 'mannenbolwerk'.

De expositie is te zien tot 15 mei (maandag tot en met vrijdag 09.00 tot 17.00 uur) in de hal van het kantoor van HHNK aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard. Gratis entree. Te combineren met een bezoek aan de museale ruimte 'Waterschat', waar bezoekers via een gratis audiotour prachtige verhalen kunnen horen over de geschiedenis van het waterschap.

Meer berichten
 

Fotoseries