'Ambacht brood bakken dreigt te verdwijnen'

Algemeen
De leerlingen kijken nieuwsgierig toe hoe meesterbakker François Brandt (l) de Scandinavische broodjes ovenklaar maakt.
De leerlingen kijken nieuwsgierig toe hoe meesterbakker François Brandt (l) de Scandinavische broodjes ovenklaar maakt. (Foto: VINCENT DE VRIES/ RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD – Scandinavische zaden, granen en deeg, veel deeg. Het waren de ingrediënten die werden gebruikt tijdens de masterclass voor broodbakkers uit de regio Noord-Holland Noord en studenten van het Horizon College. Voormalig wereldkampioen brood bakken, François Brandt, daagde hen uit om nieuwe werelden te ontdekken binnen het vak brood bakken om zo het vak aantrekkelijk te houden. Nederland heeft een tekort aan broodbakkers en de afgelopen jaren heeft het Horizon College veel aandacht besteed aan het vak brood bakken, met als doel om meer studenten hiervoor te interesseren.

Horizon College stimuleert jongeren voor dit vak te kiezen

Van Den Helder tot Beverwijk en van Enkhuizen tot Schoorl kwamen bakkers en studenten naar het Horizon College in Heerhugowaard om met de handen in het deeg inspiratie op te doen. Roel Pettinga, stagecoördinator van de afdeling Brood & Banket: "Wij vinden het als school belangrijk om werelden met elkaar te verbinden; de studenten, de bakkers en het onderwijs. Het ambacht brood bakken dreigt te verdwijnen en daarmee ook het ambachtelijke brood. Dat willen we voorkomen door jongeren te stimuleren om te kiezen voor dit ambachtelijke vak, dus echt met je handen in het deeg. Deze masterclass is bedoeld om tot dat inzicht te komen."

Nooit uitgeleerd

Tijdens de interactieve masterclass werden vijftien bakkers en vijftien studenten door François Brandt meegenomen in de wereld van het Scandinavische brood bakken. Met de vele broodsoorten die Nederland rijk is, is het Scandinavische brood een nog vrijwel onontgonnen gebied. De bakkers en studenten gingen onder leiding van de voormalig wereldkampioen brood bakken aan de slag met andere granen, zadenmelanges en veel meer water dan zij gewend zijn. Hierdoor krijgt het brood een onderscheidend karakter, blinkt het uit in smaak en is er sprake van optimale voedingswaarden. François Brandt over deze masterclass: "Het is belangrijk dat kennis wordt overgedragen en dat de student en leermeester samen kennis delen. Je bent als bakker nooit uitgeleerd."

Een stuk gevarieerder

De branche kreeg met deze masterclass, die deel uitmaakt van het excellentieprogramma van de afdeling Brood & Banket, de unieke mogelijkheid om samen met de studenten vraagstukken op te pakken en ideeën uit te wisselen. Student Daan Schouten (19) heeft als leerbedrijf bakkerij Swart in Wervershoof. Hij was enthousiast over de masterclass: "Van François Brandt leer je altijd wat nieuws. Hij komt met speciale producten die je niet vaak in de bakkerij ziet en daarmee wordt het vak brood bakken een stuk gevarieerder dan wanneer je alleen een wit of bruin brood maakt." Student Ruben Jongkind (18) leert het vak bij bakkerij 't Oude Ambacht in Schagen. "De opleiding brood bakken vind ik een leuke opleiding en na deze masterclass ben ik ervan overtuigd dat ik hierin verder wil. Ik vond het heel inspirerend."