De voorlopige uitslag van de Waterschapsverkiezingen.
De voorlopige uitslag van de Waterschapsverkiezingen. ((Foto: NH))

'Ruim 425.000 Noord-Hollanders stemmen voor water'

REGIO - De voorlopige uitslag van de verkiezing voor een nieuw bestuur voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is bekend. Groen, Water & Land behaalde woensdag 20 maart veruit de meeste stemmen. De verkiezingen hadden in het Noorderkwartier, het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal plus Texel, een opkomstpercentage van 51,4 procent. Dat is bijna een vijfde hoger dan in 2015 (43,3 procent).

Deze voorlopige uitslag, te zien in bijbehorende grafiek, is op partijniveau. De komende dagen worden de stemmen door de gemeenten op persoonsniveau geteld. Dan wordt ook bekend welke kandidaten met voorkeursstemmen zijn gekozen. Dijkgraaf Luc Kohsiek over de hoge opkomst: "Ik ben blij dat zo veel Noord-Hollanders in ons gebied het belang van het waterschap erkennen voor het leefbaar houden van Noord-Holland. HHNK blijft zorgen voor veilig water, voldoende water en schoon water in het Noorderkwartier." 

Definitieve uitslag

Maandag 25 maart om 10.00 uur stelt het Centraal Stembureau de definitieve uitslag vast. Deze zitting vindt plaats op het kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard en is openbaar. Woensdag 27 maart om 16.00 uur neemt het huidige bestuur tijdens een openbare vergadering afscheid, donderdag 28 maart om 19.30 uur is de beëdiging, ook openbaar, van het nieuwe bestuur. Beide vergaderingen vinden plaats in het kantoor van het hoogheemraadschap aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.

Meer berichten