Beheerder Gerdine Purmer en twee vrijwilligers maken de brasserie klaar om gasten te kunnen ontvangen.
Beheerder Gerdine Purmer en twee vrijwilligers maken de brasserie klaar om gasten te kunnen ontvangen. ((Foto: Vincent de Vries))

Stichting blaast wijkcentrum De Zon nieuw leven in

HEERHUGOWAARD – Sjoelen, salsalessen, computerlessen, yoga, kookworkshops; het is slechts een kleine greep uit het uitgebreide aanbod van Wijkcentrum De Zon. Onder aanvoering van een groep enthousiaste vrijwilligers en een gemotiveerd bestuur wil De Zon een huiskamer zijn voor de wijk Stad van de Zon. Een plek waar het bruist van de activiteiten en waar jong en oud binnen kan lopen voor een praatje, het ontmoeten van anderen en een kopje koffie of een broodje. "De Zon is van iedereen", aldus Jan van der Kamp, voorzitter van het bestuur van Stichting Wijkcentrum De Zon.

Het gebouw aan het Brandpunt staat er al een tijdje, maar was voorheen bekend onder de naam De Mediaan. In 2017 dreigde het wijkcentrum inclusief de brasserie gesloten te worden, omdat de gemeente – die het pand huurde van Woonwaard – de huur had opgezegd. "Eerder was al de stekker getrokken uit de organisatie die het jongerenwerk in het wijkcentrum voor zijn rekening nam", vertelt Van der Kamp. "Kerkgemeenschap Hart voor Heerhugowaard, die al samenwerkte met de jongerenwerkers en tot dat moment elke zondagochtend kerkdiensten hield in basisschool De Reflector, besloot het jongerenwerk over te nemen."

Nieuw leven

Hart voor Heerhugowaard is van mening dat een gezamenlijke ontmoetingsplek bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk. Mede daarom is het initiatief genomen om het wijkcentrum nieuw leven in te blazen. Speciaal voor het voortbestaan van het wijkcentrum werd stichting Wijkcentrum De Zon opgericht, die de ruimte eerst huurde van Woonwaard. "Dat werd op langere termijn echter al gauw te duur, dus keken we naar de mogelijkheid het wijkcentrum te kopen. Dankzij vele giften en leningen werd in korte tijd genoeg geld bijeen geharkt om het pand in januari 2018 over te nemen.

Voor iedereen

Sindsdien worden van alles ondernomen om wijkbewoners naar de Zon toe te trekken. En dat lukt al heel aardig. Van der Kamp: "Een aantal van onze vrijwilligers - beheerder Gerdine Purmer is de enige betaalde kracht - heeft een christelijke achtergrond, maar we willen benadrukken dat het vrijwilligerswerk in het wijkcentrum er voor iedereen is. Wat je geloof of achtergrond ook is." De Zon heeft volop ruimten te huur, voor bijvoorbeeld trainingen, cursussen, vergaderingen of andere activiteiten. De jeugd heeft zijn eigen ontmoetingsplek, LUX.

Brasserie

De brasserie is vooralsnog maandag en dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur open voor koffie, thee en gebak en donderdag en vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur; dan kan er ook worden geluncht. "In de brasserie werken op de donderdag en vrijdag leerlingen van praktijkschool Focus, onder leiding van hun begeleider en kok Wijnand. In mei komen mensen van Esdégé-Reigersdaal op de maandag en dinsdag helpen. We streven ernaar om steeds vaker open te kunnen."

Iedereen is welkom

Wijkcentrum De Zon is een plek waar iedereen welkom is, benadrukt Van der Kamp. "Extra vrijwilligers kunnen we altijd gebruiken, evenals nieuwe huurders. Maar we hopen vooral dat we meer mensen mogen verwelkomen uit de Stad van de Zon. Kom lekker een kopje koffie drinken in de brasserie of meld je aan voor een van de vele activiteiten."

Meer weten? Kijk op wijkcentrumdezon.nl. Abonneer je op de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van alle activiteiten.

Meer berichten