(Foto: Archief)

Waards energiegebruik fors lager dan gemiddeld

HEERHUGOWAARD - Inwoners van de gemeente Heerhugowaard betalen minder dan gemiddeld voor gas en stroom, zo blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat en de Klimaatmonitor. Een gemiddeld huishouden in Heerhugowaard maakte in 2017 maandelijks ruim € 104,- over aan de energieleverancier. Dit is de afgelopen jaren echter wel sterk gegroeid: in 2019 loopt dit op tot liefst € 135,-. Dat is echter nog steeds fors minder dan de landelijke gemiddelde energierekening van € 165,-.

De lagere energierekening heeft te maken met een relatief lager energieverbruik. Een gemiddeld gezin in Heerhugowaard stookt jaarlijks 1.090 kubieke meter gas en verbruikt 2.890 kilowattuur stroom. Het gemiddelde verbruik in Nederland ligt op respectievelijk 1.240 kubieke meter gas en 2.860 kilowattuur stroom per huishouden. Het relatief lagere energieverbruik in Heerhugowaard kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan de aanwezigheid van bepaalde kleinere type woningen, kleinere huishoudens en een relatief hoog gebruik van duurzame energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen, zo stelt Energiehunter.nl.

Kosten flink gestegen

Hoewel de energierekening van gezinnen in Heerhugowaard flink is gedaald tussen 2010 tot 2017 (van € 1.734,- naar € 1.324,-) gaan inwoners de komende jaren weer fors meer betalen voor gas en stroom. De gemiddelde energiekosten stijgen in 2019 naar ruim € 135,- per maand, een stijging van ruim dertig procent ten opzichte van 2017. Deze prijsstijging wordt veroorzaakt door hogere belastingen op energie, en doordat energieleveranciers meer rekenen voor levering van gas en stroom.

Meer zonne-energie

Inwoners in Heerhugowaard maken steeds meer gebruik van duurzame energie. Op dit moment zijn er 3.879 geregistreerde zonnepaneleninstallaties in de gemeente. Dat is een forse toename ten opzichte van 2010, toen nog maar 1.302 woningen met zonnepanelen waren geregistreerd. Mede door subsidies en de gunstige salderingsregeling wordt verwacht dat het aantal installaties verder zal toenemen.

Meer berichten