Scholieren van het Han Fortmann in afwachting van de presentatie in een collegezaal van de Universiteit van Leiden.
Scholieren van het Han Fortmann in afwachting van de presentatie in een collegezaal van de Universiteit van Leiden. ((Foto: Aangeleverd))

Scholieren naar studentenstad Leiden

HEERHUGOWAARD - Als je in klas vijf van het vwo zit, moet je volgend jaar examen doen. Als alles goed gaat, haal je daarna je diploma en kun je je favoriete vervolgstudie gaan doen. Intussen moet je dan wel hebben bedacht welke studie je gaat kiezen. Wordt het een hbo- of een universitaire opleiding? En als je voor het laatste kiest, welke richting ga je dan uit? De vwo 5-leerlingen van de locatie Han Fortmann van het Trinitas College kregen vorige week een prachtige gelegenheid om hier vast eens goed over na te denken. Schooldecaan Ira Locatelli heeft de taak om leerlingen bij hun weg naar het vervolgonderwijs te begeleiden. Zij had een excursie naar de studentenstad Leiden georganiseerd, waarbij de leerlingen kennis konden maken met de wetenschap en het universitaire leven.

Ira: "De Universiteit Leiden had een programma voor ons samengesteld waarbij zowel studenten als universitair docenten onze leerlingen probeerden te interesseren voor een universitaire studie. Ook oud-Han Fortmannleerlingen traden hierbij als gastheer of gastvrouw op! Na een presentatie over het studentenleven in Leiden, konden de leerlingen een van de volgende vijf colleges volgen: Chemie en de toekomst van duurzame energie, De schepping van de wereld, Het ontstaan van aangeboren hart- en vaatafwijkingen, Hoe komt het dat geneesmiddelen werken? En Psychologie: van therapie geven tot robots programmeren. Na de gastlessen vond er een meet & greet plaats met studenten van verschillende studierichtingen, waarbij de scholieren op een informele manier de kans kregen vragen te stellen. Goed om te horen hoeveel uur college je in een week hebt, hoeveel zelfstudie er nodig is, hoe duur de studentenkamers zijn en ook niet onbelangrijk: waar het leuk uitgaan is!"

Einstein

De kennismaking met de universiteit vond plaats in het Kamerlingh Onnesgebouw, het oudste en mooiste gebouw van de Universiteit Leiden. Tegenwoordig zetelt hier de rechtenfaculteit, en in de vorige eeuw liep Albert Einstein hier nog als hoogleraar rond. Later op de dag werd de kennismaking voortgezet in drie musea, die alle drie banden met de wetenschap hebben. In Museum Volkenkunde kregen leerlingen met een Maatschappijprofiel een rondleiding langs het koloniale verleden van Nederland. De leerlingen met een Natuurprofiel kwamen van alles te weten over de natuurwetenschappelijke collectie bij Rijksmuseum Boerhaave, net uitgeroepen tot Beste Museum van Europa. Er ging ook een groep naar de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland.

Al met al was het voor de Han Fortmannscholieren een intensieve, interessante en nuttige dag. Ira: "Ik hoop dat we op deze manier weer wat twijfelende vwo-leerlingen over de streep hebben kunnen trekken om toch de sprong te wagen naar de universitaire wereld en naar een wat minder bekende studentenstad. Voor veel leerlingen was Leiden een aangename verrassing: een mooi, oud en gezellig studentenstadje, met veel horecagelegenheden en pittoreske huizen."

Meer berichten
 

Fotoseries