'Een fluitje van een cent, maar het moet wel gebeuren'

Sport
Afbeelding
Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL

HEERHUGOWAARD – Tour de Waard, hét Waardse wielerevenement van het jaar, beleeft dit jaar zijn vijftigste editie. In al die jaren hebben heel wat vrijwilligers – de meesten zelfs jaren achtereen – bijgedragen aan een goed en veilig verloop van het sportieve spektakel. Neem bijvoorbeeld de bochtencommissarissen. Gewapend met een vlag en een fluitje en herkenbaar aan het gele hesje van de organisatie, vervullen zij tijdens de Tour de Waard een uiterst belangrijke rol. Trouwe vrijwilligers Jan Insing, Nico Konijn, Hans Kaptein en Roland Soumokil zijn ook in 2019 van de partij om hun bijdrage te leveren en er een onvergetelijke jubileumeditie van te maken.

De aanwezigheid van bochtencommissarissen bij wielerevenementen is door de Wielerbond verplicht gesteld. Bovendien is het een bittere noodzaak. "Je moet er niet aan denken wat er allemaal zou kunnen gebeuren…", aldus Nico. In elke bocht van het parcours – dat van Tour de Waard heeft er zeven - moet iemand staan die als taak heeft aan te geven wanneer de renners eraan komen. Zij doen dat door een rode vlag op te steken en een fluitsignaal te geven. "De avond van tevoren krijgen we in Marlène onze instructies", vertelt Jan. "De volgende ochtend is onze eerste taak het zo veilig mogelijk maken van het parcours. Dat betekent dat de bochten moeten worden schoongeveegd, zodat er geen grind, losse steentjes of plassen mogen liggen en dat alles egaal is. Er mag niets zijn waar de renners door kunnen slippen, vallen of uitglijden."

Op tijd waarschuwen
De bochtencommissarissen, die vooraf een cursus hebben gevolgd omdat ze wel moeten weten wat ze doen, worden verdeeld in een ochtendploeg (vanaf 10.00 uur) en een middagploeg (vanaf 14.00 uur). "Tijdens de wedstrijden houdt je de bocht van je voorganger goed in de gaten", zegt Hans. "Zodra de renners eraan komen, geven zij een seintje met hun vlag en hun fluitje en daar moet je op inspelen. Op jouw beurt waarschuw je degene in de bocht na jou. Eigenlijk is het een fluitje van een cent, maar het moet wel gebeuren.

Er staan altijd twee EHBO'ers klaar in de bochten en bij start en finish, om eerste hulp te verlenen indien nodig." Het is bovendien belangrijk goed samen te werken met de oversteekvrijwilligers. Ook zij moeten op tijd gewaarschuwd worden dat de renners in de buurt zijn. "Vooral later op de dag, als de horeca zijn deuren ook geopend heeft, staat niet iedereen erbij stil dat ze niet zomaar kunnen oversteken en moet je wel eens in discussie met mensen die niet inzien dat je er staat voor de veiligheid van de renners en het publiek", licht Nico toe. Er zijn zeker wel incidenten geweest de afgelopen jaren. "Mensen die er geen rekening mee houden dat na de renners nog een jurywagen komt bijvoorbeeld", blikt Roland terug. "Ook is er wel eens een bal op het parcours gerold. Soms denken mensen 's ochtends nog even met de auto de weg op te kunnen, ook al is straat al afgezet. En natuurlijk vallen er weleens renners, zeker als het regent."

Soep en broodjes
Over het algemeen verloopt het evenement soepel en is het volgens de heren vooral erg gezellig. "Omdat we er al jaren staan, kennen we veel mensen met wie we even een praatje maken", vertelt Jan die in de bocht bij het ouderlijk huis van Nico staat en altijd getrakteerd werd op soep, broodjes en koffie. "Al moeten we natuurlijk altijd alert blijven."

Na afloop van het evenement is er een gezellig samenzijn met de vrijwilligers. "Dat gevoel van saamhorigheid maakt Tour de Waard zo uniek, daarom wil je erbij horen. Het is een familiegebeuren en een feest voor Heerhugowaard. Wij hebben er in elk geval weer zin in!"

De vijftigste editie van Tour de Waard wordt zondag 18 augustus verreden. Kijk voor meer informatie op www.tourdewaard.nl.