Lezing over Noord-Hollandse waterschappen tijdens Tweede Wereldoorlog

Cultuur
Afbeelding van de schade in de Beemster na de inundatie van 1944-1945.
Afbeelding van de schade in de Beemster na de inundatie van 1944-1945. (Foto: )

HEERHUGOWAARD - Historici Thea en Jan de Roos verzorgen dinsdag 10 september een lezing in het centrale kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard. Zij publiceerden onlangs het boek 'Geen soldaat kan de polder regeren!', over de Noord-Hollandse waterschappen in oorlogstijd.

In hun lezing staan de auteurs stil bij de gevolgen van de Duitse bezetting voor waterschappen. Denk aan de brandstofschaarste die leidde tot enorme problemen voor de bemaling, maar ook het blank zetten van vele polders, eerst in de meidagen van 1940 door het Nederlandse leger en opnieuw in het voorjaar van 1944 door de Duitse Wehrmacht. De slecht voorbereide waterschappen probeerden te redden wat er te redden viel door snel nooddijkjes aan te leggen. Tot overmaat van ramp bliezen Duitse troepen drie weken voor het einde van de oorlog de IJsselmeerdijk van de Wieringermeer op. De schade in deze polder was enorm. Speciale aandacht is er voor de instroom van 'foute' elementen in de waterschapsbesturen en het personeel. Hoe ging men daarmee om? Aan de andere kant lieten diverse waterschappers zich van hun goede kant zien door bijvoorbeeld Joodse onderduikers een veilig onderkomen te bieden, zelfs in dienstgebouwen.

Het kantoor van het hoogheemraadschap is te vinden aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard. Aanvang 12.15 uur, einde 13.00 uur. Gratis toegang. Aanmelden via www.hhnk.nl.

De omslag van het boek 'Geen soldaat kan de polder regeren'.