'Onze missie is de ontmoetingsfunctie'

Algemeen
Vrijwilligers Tineke en Wil presenteren trots het nieuwe cursusaanbod van buurthuis De Ezel.
Vrijwilligers Tineke en Wil presenteren trots het nieuwe cursusaanbod van buurthuis De Ezel. (Foto: Lisette Kreijger)

Door Lisette Kreijger

HEERHUGOWAARD - Na een geslaagde open dag zaterdag 7 september in buurthuis De Ezel, gelegen in het Fabritiuspark, presenteren vrijwilligers Wil en Tineke trots hun nieuwe cursusaanbod. "We zijn een vrijwilligersorganisatie met 150 vrijwilligers. We zijn één van de weinige echte buurthuizen die er nog in Heerhugowaard zijn en het niveau van onze cursussen staat gelijk aan dat van andere instituten zoals de Volksuniversiteit", vertelt Tineke. Het buurthuis, dat sinds 1976 bestaat, is sinds twee jaar een leerbedrijf voor studenten. Mensen kennen het wellicht nog omdat hun kind op peuterspeelzaal het Puttertje heeft gezeten (deze is dit seizoen verhuisd).

Tineke: "Ook de kinderdisco is erg bekend bij de mensen. Die hebben we al zolang. Veel mensen zeggen dat ze hun echtgenoot nog hebben leren kennen op de kinderdisco." Er is genoeg te doen in het buurthuis, en de twee gedreven vrijwilligers vertellen enthousiast over hun cursusaanbod. Het is voor de smalle beurs ook zeer geschikt.

Bewegingslessen

Deze dames willen vooral de activiteiten die wat minder bekendheid hebben promoten. Wil: "Zoals seniorenfit, ofwel bewegen voor ouderen. Tevens hebben we nu Chinese gym in het pakket, een combinatie van Tai Chi en muziek. Daar kunnen mensen zich nog op inschrijven." In de ruimte waar eerder de peuterspeelzaal zat, is veel plek om de cursussen en workshops te geven. Momenteel is er behoefte aan een gecertificeerde vakkracht die wil toneelspelen met senioren. "Het gaat er wel om dat je hart voor het buurthuis hebt. We nodigen de mensen van harte uit om hier les te komen geven", zegt Tineke. "Onze missie is de ontmóetingsfunctie. Oftewel, mét mensen, vóór mensen. Bij de cursussen en activiteiten zie je dat mensen met dezelfde interesses elkaar tegenkomen."

Verhalen

De cursus 'Verhalen vertellen' die dit jaar voor het eerst is, is volgens Tineke een mooie toevoeging. "Oudere mensen kunnen in een groep van acht mensen vertellen hoe ze bijvoorbeeld vroeger thuis Sinterklaas vierden. Er zit een gespreksleider bij die het onderwerp met de mensen uitkiest." De doelgroep hiervoor is 65+.

Bereikbaarheid

Buurthuis De Ezel is het beste te bereiken via het Berckheideplein. Men gaat via het winkelcentrum het bruggetje over. De stichting betreurt het dat lijn 6 van Connexxion die de ouderen voor de deur af kon zetten, verdwenen is. "Het zou prettig zijn als die terug zou komen, met name voor de mensen die slecht er been zijn." In het buurthuis is nog ondersteuning nodig van een gastvrouw of -heer (21+) die met name overdag één of meerdere dagdelen achter de bar wil staan. Als de vrijwilliger geen IVA heeft, kan dat via de stichting worden behaald. Tot slot een grappig weetje over de naam van het buurthuis. "De naam 'De Ezel' is ontstaan, omdat wij in de Schilderswijk zitten. Het heeft dus niets met het dier te maken. Maar Schildersezel was te lang als naam", zegt Tineke lachend.

Buurthuis De Ezel is maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 16.00 uur en van 19.00 tot 23.00 uur. Opgave voor cursussen is mogelijk tot 24 september via cursuspakket@buurthuisdeezel.nl. Meer weten? Bel 072-5717625.