Zijn Heerhugowaardse ondernemers Brexit-proof?

Algemeen
Zorg dat Brexit je niet in de weg zit!
Zorg dat Brexit je niet in de weg zit! (Foto: Rijksoverheid)

REGIO - De Rijksoverheid heeft nieuwe tools gelanceerd waarmee ondernemers en zorginstellingen zich op de Brexit kunnen voorbereiden. Doel is om ondernemers te wijzen op mogelijke blinde vlekken in hun voorbereiding of nog eens kritisch te laten kijken of ze Brexit-proof zijn.

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU. Voor ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk of van plan zijn dat te doen breekt een onzekere tijd aan. Een goede voorbereiding op de aankomende Brexit en zakendoen met een land buiten de EU is van groot belang. De Rijksoverheid helpt ondernemers daarbij, onder meer met het online platform Brexitloket.nl. Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 85 procent van de ondernemers weliswaar aan de slag is gegaan met voorbereiden, maar ruim de helft daarvan belangrijke zaken nog over het hoofd ziet en dus nog niet helemaal klaar is voor de Brexit. Door deze nieuwe tools wordt het makkelijker voor ondernemers en zorginstellingen zich voor te bereiden op Brexit.

"Het is begrijpelijk dat nog niet iedereen is voorbereid op Brexit, want het is nog steeds niet helemaal duidelijk wanneer Brexit precies plaatsvindt", zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. "Een no-deal Brexit op 31 oktober is echter nog steeds een reële mogelijkheid. We adviseren dan ook om Brexit-moeheid tegen te gaan en bijvoorbeeld met behulp van de nieuwe tools op het brexitloket.nl in actie te komen en de juiste voorbereidingen te treffen." De tools voor ondernemers en zorginstellingen zijn onderdeel van de overheidscampagne 'Zorg dat Brexit uw bedrijf niet in de weg zit'. Vrijdag 27 september verschijnt een speciaal Brexit-magazine met veel praktische informatie zoals een Brexit to-do list, een handige Douane-checklist en interviews met ondernemers en instellingen die zich al hebben voorbereid.

Virtueel transport

Op Brexitloket.nl komt ook een interactieve Track & Trace-tool, waarmee ondernemers zelf een virtueel transport kunnen ondernemen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en vice versa. Zo zien zij direct welke obstakels zij onderweg kunnen tegenkomen. Wanneer een bepaalde stap nog niet op orde is, kunnen zij direct doorklikken naar een webpagina om dat recht te zetten. Concreet en praktisch. Tot slot zijn er de Brexit Wake-up calls; dat zijn podcasts waarin experts en ondernemers uit verschillende branches hun ervaringen delen en tips geven. De eerste podcast van een reeks van acht is vanaf vrijdag 27 september te beluisteren. Daarnaast biedt de Brexit Impact Scan nog steeds de meest complete doorlichting van een bedrijf of instelling op Brexit-risico's.

"Een goede voorbereiding op de Brexit is noodzakelijk'', zegt minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. ''Als het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer is van de EU krijgen bedrijven te maken met allerlei nieuwe regels en procedures, waaronder douaneformaliteiten. Door zich grondig voor te bereiden, kunnen ondernemers problemen voorkomen en veel tijd en geld besparen. Dus doe zo snel mogelijk die impact scan en bezoek het Brexitloket."

Tijd tikt door

Met de Brexit Impact Scan hebben inmiddels al veel ondernemers vastgesteld welke gevolgen Brexit voor hen heeft. Die informatie is natuurlijk alleen waardevol als je vervolgens ook gerichte actie onderneemt. Zoals het aanvragen van een EORI-nummer bij de douane, documenten voormelden bij het Portbase-systeem van de ferryhavens, contracten en verzekeringen aanpassen, import- en exportcertificaten regelen en het dataverkeer Brexit-proof maken. "Ook al is nog niet alles duidelijk over de Brexit, toch is het belangrijk dat we er met zijn allen klaar voor zijn", zegt staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "De tijd tikt door en met deze campagne willen we bedrijven helpen om zich voor te bereiden. Zo kunnen we de economische gevolgen zoveel mogelijk beperken, zowel voor alle individuele bedrijven afzonderlijk als voor ons land als geheel."

"Een goede voorbereiding is cruciaal om bij eventuele onwenselijke gevolgen snel en adequaat op te kunnen treden", zegt minister Bruins voor Medische Zorg en Sport. "De overheid en tal van andere partijen in de zorg zetten alles op alles om te voorkomen dat er voor patiënten problemen ontstaan bij een no deal scenario. Deze nieuwe tools kunnen zorginstellingen helpen om nog eens kritisch te kijken of zij de juiste voorbereidingen hebben getroffen of dat aanvullende acties nodig zijn."