Borderliners lijken zich achter verschillende maskers te verschuilen.
Borderliners lijken zich achter verschillende maskers te verschuilen. ((Foto: Archief))

College Borderline persoonlijkheidsstoornis in bibliotheek Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD - Borderline is een ernstige persoonlijkheidsstoornis, die diep ingrijpt op het functioneren van de persoon in kwestie maar ook op zijn of haar omgeving. Er is vaak sprake van een instabiel zelfbeeld, sterke emotionele reacties op stresssituaties en een grote moeite met het onderhouden van stabiele relaties. Veel mensen met een borderlinestoornis komen vroeger of later in aanraking met de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Soms alleen voor gesprekken, soms volgt een psychiatrische opname.

Om meer informatie te geven over borderline organiseert GGZ Noord-Holland-Noord dinsdag 12 november in Heerhugowaard een college over dit onderwerp. Tijdens het college komen uiteenlopende vragen aan de orde. Wat is de borderline stoornis en hoe ontstaat het? Is het erfelijk of komt het voort uit alles wat je meemaakt in je leven? Wat betekent het voor iemand, welke behandelingen zijn er mogelijk en bestaan er medicijnen? Ook de gevolgen voor de omgeving komen uitgebreid aan bod. Hoe kunnen familieleden en betrokkenen het beste met iemand met een borderline stoornis omgaan? En waar kan men op zoek naar meer informatie over deze persoonlijkheidsstoornis? Bovendien is er ruim de gelegenheid om zelf vragen te stellen.

Sprekers

René Bouwman is psychiater bij GGZ NHN en al jaren gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen. Hij vertelt op boeiende wijze en met veel praktijkvoorbeelden over deze problematiek. Daarnaast is er, indien mogelijk, een ervaringsdeskundige aanwezig die vertelt welke impact de persoonlijkheidsstoornis op haar leven heeft en welke behandeling haar geholpen heeft.

De colleges zijn bedoeld voor alle geïnteresseerden. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen met klachten, familieleden en naaste betrokkenen of cliënten zijn, maar ook mensen die vanuit hun professie of opleiding geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

Het college wordt gehouden in de bibliotheek, Parelhof 1a in Heerhugowaard. Entree € 3,-. Reserveren is gewenst en kan digitaal via www.ggz-nhn.nl/agenda of telefonisch via 072-5156644.

Meer berichten