Soms wordt het gepieker je allemaal te veel...
Soms wordt het gepieker je allemaal te veel... (Foto: AdobeStock)

'Doorbreek de vicieuze cirkel van het piekeren'

HEERHUGOWAARD - Iedereen piekert wel eens. Dat is heel gewoon. Wanneer mensen veel piekeren en problemen maar niet los kunnen laten, kan dat veel stress opleveren. Het piekeren kan het dagelijks leven belemmeren en in dat geval is het goed om er wat aan te doen. Gelukkig kunnen piekeraars zelf hun piekergedrag beïnvloeden. Het college Minder Piekeren, dat GGZ Noord-Holland-Noord in samenwerking met de bibliotheek in Heerhugowaard organiseert, kan hen daar goed bij helpen.

Tijdens het college vertelt GZ-psycholoog Maurice Topper wat men kan doen om het piekeren te stoppen of beheersbaar te houden. Maurice is deskundig op het gebied van piekeren. Hij is op dit onderwerp gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. "Piekeren kan je leven beheersen. Het zuigt je op. Je gaat helemaal in je hoofd zitten, gaat steeds meer nadenken, analyseren, proberen de situatie te begrijpen en vervolgens nog meer nadenken. Als je dat patroon niet doorbreekt kom je in een vicieuze cirkel terecht", aldus Topper.

Vicieuze cirkel doorbreken

Tijdens het college geeft Topper een aantal praktische tips om de vicieuze cirkel van het piekeren te doorbreken. "Bijvoorbeeld door niet alleen oplossingen in uw hoofd te verzinnen maar ook daadwerkelijk in actie te komen. Of door een dagelijks piekermoment van een kwartier in te stellen, waardoor u het piekeren kunt afbakenen en onder controle houdt."

Zintuiglijk denken helpt

Naast uitleggen wat piekeren is en wat eraan gedaan kan worden, laat Topper met een oefening de bezoekers van het college aan den lijve ondervinden wat voor invloed verschillende manieren van denken hebben. Hoe piekeren verslechterend werkt en hoe zintuiglijk denken ervoor zorgt dat je dingen makkelijker achter je laat. Een praktische oefening die het publiek meteen in praktijk kan brengen. De colleges zijn bedoeld voor alle geïnteresseerden. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen met klachten, familieleden en naaste betrokkenen of cliënten zijn, maar ook mensen die vanuit hun professie of opleiding geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

Het college Minder Piekeren is dinsdag 5 november van 19.00 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Kennemerwaard in Heerhugowaard. De entree is € 3,-. Reserveren is gewenst en kan via www.ggz-nhn.nl/agenda of via 072-5156644.

Meer berichten