Leraren gaan op de barricade voor een beter salaris en een lagere werkdruk.
Leraren gaan op de barricade voor een beter salaris en een lagere werkdruk. ((Foto: AdobeStock))

Zeppelin: 'Ouders, sluit je aan bij lerarendemonstratie'

HEERHUGOWAARD - Veel scholen in heel het land gaan woensdag 6 november dicht. Docenten in het basis- en voortgezet onderwijs staken voor een 'fatsoenlijk salaris' en verlaging van de werkdruk. De landelijke manifestatie is op de Dam in Amsterdam, maar er is ook een lokale actie in Heerhugowaard.

In Heerhugowaard neemt het team van basisschool de Zeppelin het initiatief tot de lokale actie. Deze is opgezet vanuit Stichting Blosse Onderwijs, waar behalve elf Heerhugowaardse kindcentra ook basisscholen in onder meer de Schermer, Heiloo en de gemeente Bergen zijn aangesloten. De stoet gaat naar het Stadsplein, waar van 10.00 tot 11.00 uur een bijeenkomst gehouden wordt. "Onderwijswethouder John Does is gevraagd of hij de stakers wil ontvangen", licht Lisette Norder van de Zeppelin toe. "Helaas is hij er niet bij, maar hij heeft wel gezegd betrokken te zijn bij onze zorg. Burgemeester Hans Romeijn van Heiloo zal wel aanwezig zijn. Tot nu toe hebben al vijftien teams van scholen toegezegd naar het Stadsplein te komen, en de aanmeldingen blijven binnenstromen."

Ook ouders en kinderen zijn gevraagd om de leerkrachten te steunen in hun strijd. Lisette: "De kinderen van de groepen 6 tot en met 8 van onze school sturen een persoonlijke brief naar de minister om uit te leggen waarom ze een bevoegde leerkracht voor de groep willen. Ook kunnen ouders en kinderen vanaf maandag op de foto met een speciaal 'Ik ben geen topprioriteit'-T-shirt om hun steun kenbaar te maken."

De stakingsdag is niet toevallig op 6 november. Die dag behandelt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting. Bonden en werkgevers hebben het kabinet om 423,5 miljoen euro gevraagd voor maatregelen om het basis en voortgezet onderwijs te verbeteren.

Meer berichten