Onderwijsdemonstratie gaat tóch door

Algemeen
Leraren gaan op de barricade voor een beter salaris en een lagere werkdruk.
Leraren gaan op de barricade voor een beter salaris en een lagere werkdruk. (Foto: AdobeStock)

HEERHUGOWAARD - Veel scholen in heel het land gaan woensdag 6 november tóch dicht. De voorgenomen staking van de leraren stond enige tijd op losse schroeven nadat de regering vrijdag 1 november een bedrag van € 460 miljoen euro ter beschikking had gesteld om de acute problemen in het onderwijs mee te lijf te gaan. De diverse in Heerhugowaard actieve schoolbesturen vinden deze eenmalige handreiking van de overheid echter bij lange na niet voldoende en hebben besloten toch het werk neer te leggen.

Docenten in het basis- en voortgezet onderwijs staken voor een 'fatsoenlijk salaris' en verlaging van de werkdruk. Daar is structureel meer geld voor nodig. De landelijke manifestatie is op de Dam in Amsterdam, maar er is ook een lokale actie in Heerhugowaard. In Heerhugowaard neemt het team van basisschool de Zeppelin het initiatief tot de lokale actie. Deze is opgezet vanuit Stichting Blosse Onderwijs, waar behalve elf Heerhugowaardse kindcentra ook basisscholen in onder meer de Schermer, Heiloo en de gemeente Bergen zijn aangesloten. 'Het incidentele bedrag van 460 miljoen, dat beschikbaar is gesteld, lijkt veel maar op de omvang van het onderwijs, op de tienduizenden leerkrachten en honderdduizenden kinderen, is het een druppel op de gloeiende plaat", licht Lisette Norder namens de Zeppelin toe. "En een groot deel van dit bedrag was reeds toegezegd. Daarom zien wij genoeg redenen om alsnog in actie te komen."

'Geen topprioriteit'

De stoet gaat woensdagochtend naar het Stadsplein, waar van 10.00 tot 11.00 uur een bijeenkomst gehouden wordt. Norder: "Onderwijswethouder John Does is gevraagd of hij de stakers wil ontvangen. Helaas is hij er niet bij, maar hij heeft wel gezegd betrokken te zijn bij onze zorg. Burgemeester Hans Romeijn van Heiloo zal wel aanwezig zijn. Tot nu toe hebben al vijftien teams van scholen toegezegd naar het Stadsplein te komen, en de aanmeldingen blijven binnenstromen." Ook ouders en kinderen zijn gevraagd om begrip te hebben voor de actie en om de leerkrachten te steunen in hun strijd. Lisette: "De kinderen van de groepen 6 tot en met 8 van onze school sturen een persoonlijke brief naar de minister om uit te leggen waarom ze een bevoegde leerkracht voor de groep willen. Ook kunnen ouders en kinderen op de foto met een speciaal 'Ik ben geen topprioriteit'-T-shirt, om hun steun kenbaar te maken."

De stakingsdag is niet toevallig op 6 november. Die dag behandelt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting. Bonden en werkgevers hebben het kabinet om 423,5 miljoen euro gevraagd voor maatregelen om het basis en voortgezet onderwijs te verbeteren.