Kerk van Hensbroek in handen van dorpsstichting

Algemeen
Gerda van der Kolk van de PGMWF draagt de sleutel van de kerk over aan André van Rixel van de Stichting Vrienden van de Hensbroeker Kerk.
Gerda van der Kolk van de PGMWF draagt de sleutel van de kerk over aan André van Rixel van de Stichting Vrienden van de Hensbroeker Kerk. (Foto: Aangeleverd)

HENSBROEK – De hervormde kerk van Hensbroek is verkocht aan de plaatselijke stichting Vrienden van de Hensbroeker Kerk. De overdracht was vrijdag 1 november.

Het kerkgebouw is een rijksmonument uit 1658 en was eigendom van de Protestantse Gemeente Midden Westfriesland (PGMWF). Als huurder blijft zij kerkdiensten houden in Hensbroek. De stichting wil er voorts culturele evenementen houden en activiteiten die daarmee vergelijkbaar zijn.

Symbolisch bedrag

De PGMWF heeft de kerk voor een symbolisch bedrag overgedragen. De financiële lasten waren voor haar niet langer te dragen. Het kerkbezoek loopt steeds verder terug. De stichting Vrienden van de Hensbroeker Kerk is opgericht in 1988. Het voornaamste doel van stichting was toen het behoud van het kerkgebouw als beeldbepalend dorpsgezicht. Als eigenaar zet de stichting deze doelstelling onverminderd voort. Zondag 19 januari houdt de stichting een feestelijke startbijeenkomst in de kerk.

Voor het eerst

Met de overdracht is geschiedenis geschreven in Hensbroek. Voor het eerst sinds de eerste preek in deze kerk – op 22 juli 1658 – is het gebouw in niet-kerkelijke handen gekomen. Ook de voorgangers van het godshuis op deze plek waren kerkelijk bezit. Het gaat om een éénbeukige kerk, gebouwd in gotische trant. De preekstoel dateert uit 1631 en is dus ouder dan het kerkgebouw zelf. Het doophek komt uit de zeventiende eeuw.

Herdenkingssteen

In de toren is een kleurige herdenkingssteen geplaatst. Dat gebeurde door de toenmalige heer van Obdam en Hensbroek, Jacob van Wassenaer. Zijn zoon Jacob legde op 2 juli 1657 de eerste steen van de kerk. De West-Friese protestantse gemeente heeft nu nog twee kerkgebouwen in eigendom. Dit zijn de hervormde kerken van Hoogwoud en Abbekerk. De kerkenraad hoopt ook 'Abbekerk' af te stoten. Gesprekken over verkoop zijn gaande.

Verplicht

Als nieuwe eigenaar is de stichting verplicht het gebouw te gebruiken in harmonie met de doelstelling om de huidige uitstraling van het monument te handhaven. Deze voorwaarde wordt notarieel vastgelegd. Suggesties voor activiteiten in de kerk – eenmalig of vaker – zijn van harte welkom. Wie de kerk wil huren voor een activiteit kan contact opnemen met bestuurslid Lida Dijkstra via lidadijkstra@hensbroek.com.

Gehele gemeenschap

De stichting ziet de Hensbroeker Kerk als een dierbaar gebouw en waardevolle plek voor de gehele gemeenschap. Het bestuur van stichting Vrienden Hensbroeker Kerk bestaat uit André van Rixel (voorzitter), Lia Smal-Bakker (secretaris), Lida Dijkstra-Pastoor (penningmeester en verhuur), Ed Dekker en Angita Waal-Pijper.