VMBO Beroepenfeest brengt scholieren en vakmensen samen

Algemeen
Deze jongens vragen zich af of een baan bij Defensie misschien iets voor hen is.
Deze jongens vragen zich af of een baan bij Defensie misschien iets voor hen is. (Foto: Richard Rood)

HEERHUGOWAARD - Van automonteur tot advocaat en van kapster tot dierenartsassistente. Een uiteenlopend scala aan beroepen was dinsdagmiddag 5 november vertegenwoordigd tijdens de allereerste editie van het VMBO Beroepenfeest van Heerhugowaard On Stage in sporthal Waardergolf. Tijdens dit evenement konden scholieren van de verschillende VMBO-scholen in de gemeente - het Trinitas College locatie Johannes Bosco, het Huygens College, het Clusius College en Focus school voor praktijkonderwijs - op laagdrempelige wijze kennismaken met vakmensen, om hen zo te helpen in hun toekomstige beroepskeuze en tegelijkertijd talent te kunnen behouden voor de regio.

In totaal kwamen zo'n 170 beroepsbeoefenaars en zeshonderd leerlingen naar de Waardergolf om met elkaar in contact te komen. Namens de gemeente Heerhugowaard verrichtte wethouder John Does de feestelijke opening van Heerhugowaard On Stage. Ook Joost Baljé van Bedrijfskring Heerhugowaard en Elske Doets, oprichtster van de Young Lady Business Academy, spraken de menigte toe. De scholieren werden op feestelijke wijze binnengehaald op een heuse rode loper, onder luid applaus van de andere aanwezigen. Sommige jongeren namen het ervan en genoten van hun moment in de schijnwerpers, anderen liepen snel door omdat ze zich liever wilden richten op hetgeen waar ze voor naar de sporthal waren gekomen: oriëntatie op de arbeidsmarkt, het leggen van contacten en wellicht het sluiten van een match.

Hemd van het lijf

In drie ronden gingen de scholieren in gesprek met beroepsbeoefenaars. Dat liep volgens een vaste procedure, die van te voren was uitgelegd. Eerst netjes een hand geven en je voorstellen bijvoorbeeld, voordat het gesprek begon. De jongeren mochten de vakmensen het hemd van het lijf vragen: wat houdt het beroep in, hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit, wat zijn de leuke en minder leuke kanten, welke toekomstperspectieven en doorgroeimogelijkheden heb je in de vak en hoeveel kun je ermee verdienen? "Wanneer de leerlingen niet de gedroomde beroepsbeoefenaar wisten te vinden, dan stonden er Matchmakers in knalgele hesjes klaar om hen naar de juiste persoon te leiden", vertelt Corina van Halst van Heerhugowaard On Stage. "De leerlingen deden het geweldig. Zij hadden samen met hun docenten en leerlingtrainers hard gewerkt om goed beslagen ten ijs te komen en ze waren nieuwsgierig naar al die mensen uit het bedrijfsleven die enthousiast vertelden over hun beroep en werkdag."

Passie voor vak delen

Ook onder de professionals was duidelijk een groot enthousiasme te merken om hun passie voor het vak te delen met de Heerhugowaardse VMBO-leerlingen. Ze zien er al naar uit om de jongeren met wie ze een 'Match' hadden op de Doe-dag, dinsdag 19 november, opnieuw te ontmoeten en een dagdeel te laten meelopen in hun bedrijf. "Ik was vooraf bang dat er weinig animo zou zijn, omdat ik geen zichtbaar spannend beroep heb in vergelijking met bijvoorbeeld politie, defensie en andere uniformen", vertelt Myrke van der Does, die tekstbureau De Schrijfcompany. runt. "Maar de zeven kinderen díe kwamen, waren oprecht geïnteresseerd en komen allemaal een dagje meelopen!" Ook Thirza Schraa meldt op Facebook hoe geslaagd de middag was. "De animo om bij fit20 Alkmaar te komen was groter dan voorzien. Maar we zeggen geen nee en verwelkomen binnenkort ruim twintig leerlingen."

Talent in regio behouden

Bedrijfskring Heerhugowaard is eveneens erg tevreden over het evenement. "Jongeren weten vaak nog niet goed wat zij later willen worden. Een logisch gevolg is dat het ook niet eenvoudig is om een juiste studiekeuze te maken. Door kennis te maken met deze beroepsbeoefenaars wordt inzicht gegeven in wat de functie precies inhoudt én wat voor opleiding de jongeren hiervoor dienen te volgen. Wij zijn trots op de grote hoeveelheid bedrijven die meegewerkt hebben aan dit programma. Het is belangrijk om aanstormend talent vroegtijdig te laten kennismaken met je organisatie, waardoor talent in de eigen regio behouden blijft."

Scholieren in gesprek met beroepsbeoefenaars.
Deze meiden zien een baan als kapster wel zitten.