MET Zorgmaatjes, een goed idee

Algemeen
Je vrije tijd waardevol invullen? Word zorgmaatje!
Je vrije tijd waardevol invullen? Word zorgmaatje! Foto: Aangeleverd

HEERHUGOWAARD - In Heerhugowaard zorgen ongeveer 3.300 mensen vaak langdurig en intensief voor een chronisch zieke, gehandicapte of zorgbehoevende partner, familielid of ander persoon uit hun omgeving. De helft van deze mantelzorgers heeft regelmatig het gevoel er alleen voor te staan, overbelast te zijn. Zij kunnen wel een steuntje in de rug of soms wat vrije tijd gebruiken. Een vrijwilliger die af en toe de zorg overneemt, kan dan uitkomst bieden. Voor dit doel brengt MET Welzijn in het project Zorgmaatjes mantelzorgers en vrijwilligers bij elkaar.

Vrijwilliger Karin komt iedere woensdag langs bij het echtpaar Pietersen. Ze drinken samen koffie en daarna kan mevrouw naar haar wekelijkse kaartclubje. Meneer Pietersen heeft de ziekte van Parkinson en zocht een fietsmaatje. Een en ander kon met elkaar gecombineerd worden. Karin en meneer Pietersen gingen die middag dan samen fietsen en het klikte goed tussen hen. Helaas is het fietsen nu niet meer mogelijk voor meneer Pietersen. Daarom komt Karin hem nu die middag thuis gezelschap houden. Voor mevrouw Pietersen een uitkomst: "Het is fijn om woensdagmiddag in een andere omgeving door te brengen, het ontspant mij zeer en mijn man gunt het me ook. Wij zijn heel blij met Zorgmaatje!"

Word ook maatje

De vraag voor zorgmaatjes groeit. MET is daarom op zoek naar nieuwe vrijwilligers die één keer per week of twee weken (minimaal vier uur per maand) een mantelzorger willen ondersteunen, door gezelschap te bieden aan degene die de zorg nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn samen koffie drinken, een wandelingetje maken, een praatje maken of een gezelschapsspel doen. Wanneer de wens is om er samen op uit te gaan, naar een buurthuis, het bos, de stad, of een hobbyclub, kan dat ook. Bij maatjes draait om persoonlijk contact.

Zorgmaatje ben je tijdelijk

De bedoeling van zorgmaatjes is dat de mantelzorger dankzij de ondersteuning na verloop van tijd weer zelf verder kan. 'Maatje zijn' duurt meestal zes tot acht maanden. De vrijwilliger krijgt een training voor de functie en professionele begeleiding. Wie een mantelzorger dat steuntje in de rug wil bieden of juist behoefte heeft aan ondersteuning kan contact opnemen met Joke Voorwinden. Bellen kan ook, naar 06-41130458.