Tsjakka

Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) rodi.nl

Emile Ratelband wilde zich twintig jaar jonger laten verklaren. Ratelband werd bekend door zijn peptalks waarbij hij mensen over brandende kolen liet lopen met de befaamde uitspraak 'Tjsakka'. Hij vindt dat hij nog een jonge god is, maar volgens mij is het meer een kwestie van 'niet oud willen worden'. Misschien voelt Ratelband zich nog jong, maar hoe zit het met zijn gedachtes? Hij was degene die ooit over homo's zei dat ze abnormaal zijn. Dat vind ik een nogal ouderwetse opvatting. En zijn kijk op vrouwen is er zeker niet een van een moderne man. Zo ziet hij vrouwen alleen als draagmoeder voor zijn kinderen. De vrouw die hij zo gek heeft gekregen is deze maand uitgerekend.
Ik heb ooit eens voor een manager gewerkt die bang was om oud te worden. Hij had de ene na de andere jongere vriendin en hij reed een snelle motor, maar zijn denken en doen waren toch echt uit begin vorige eeuw. Hij was dirigerend en zijn wil was wet. Hij riep 'je kunt altijd bij me binnenlopen', maar bij tegengas veranderde dat heel snel in 'ik ben hier de baas'. Ik vraag me bij dat soort mannen altijd af waar dat 'jong willen blijven' vandaan komt. Het lijkt erop dat ouder worden iets is wat mannen als Ratelband niet in de hand hebben. Ze zijn zo gewend dat alles gaat hoe zij willen, dat ouder worden lastig is. Ze hebben er geen invloed op.
Toch heb ik het nieuws op de voet gevolgd en was reuze benieuwd hoe dit zou aflopen. Want als je jonger verklaard kan worden, kan dat ook andersom. En dat lijkt me wel wat. Van de een op andere dag recht op AOW, pensioen, 65 korting bij de sportschool en gratis reisdagen bij de NS. De rechter heeft het verzoek van Ratelband afgewezen. Jammer voor hem. En voor mij.