Wat 'n bak

Nieuws
Gerrit ziet door de rolcontainers het bos niet meer. (Foto: archief)
Gerrit ziet door de rolcontainers het bos niet meer. (Foto: archief) rodi.nl

In ons dorp worden we milieubewust opgevoed. De gemeenste stimuleert ons om afval en alles wat we weggooien te scheiden. Gisteren is een roze met witte kleur bak nummer 12 afgeleverd. Deze bak is alleen om versleten maar wel gewassen lingerie en herenondergoed in te leveren. Bak 12 staat naast de lichtblauwe bak nummer 11 van eind vorige maand. Lichtblauw is voor gebruikte blikjes. Bierdoppen mogen hier ook in geponeerd worden.
Neen, geen bierflesjes zonderstatiegeld en overige glaswerk. Die gaan in de donkerblauwe bak (nummer 10). Kan iemand mij vertellen wat die kleur met bierdrinken te maken heeft? Bak 9 is rood met uitroeptekens. Voor batterijen en overbodige elektrische apparaten. Helaas paste onze zonnehemel er niet in. Papier en karton gooien wij in bak 8. Een fraaie beige bak die vooral goed dienst deed na de vele sinterklaascadeautjes. Gebruikte tissues worden niet in bak 8 'aangenomen'. Voor plastic afval gebruiken wij de doorzichtige bak 7. Nadeel is dat deze bak wel snel vet wordt aan de binnenkant, vindt mijn huis-directrice. Niet meer gedragen kleding mag in de bruine bak nummer 6. U wordt wel verzocht de zakken leeg te maken, want klein wisselgeld wordt niet geaccepteerd. Voor ijzer en metaal is de zinkkleurige bak 5 bedoeld. In verband met zwaardere inhoud heeft deze bak vier wielen. Nadeel is dat hij slechts twee keer per jaar opgehaald wordt.
De gele bak 4 staat vooraan, want deze wordt dagelijks benut. Alles waar geen bak voor is mag daar in. De oranje bak 3 komt voort uit splitsing van bak 2, de groene bak. Fruit-, groente- of visresten, mits op de eettafel te zijn aangeboden, blijft naar de groene bak gaan. Bloemen-, planten- en tuinresten zijn voor de oranje bak 3 bedoeld. De bloemen dienen wel schuin te zijn afgesneden.
'Schat, welke bak moet er deze week aan de weg?' De 'grijze', hoorde ik vanuit de keuken. 'Ja, maar die is nog helemaal leeg...'
PS: De gemeente heeft besloten om de gele bak drie keer per week op te halen.
Gerrit Groot