'Vrouwen, laat zien wat je kan!'

Nieuws
Ankie Broekers-Knol: 'Vrouwen, wees niet te bescheiden over je eigen capaciteiten.' (Foto: aangeleverd)
Ankie Broekers-Knol: 'Vrouwen, wees niet te bescheiden over je eigen capaciteiten.' (Foto: aangeleverd) rodi.nl

REGIO - Ankie Broekers-Knol is voorzitter van de Eerste Kamer. "Mijn fractieleden moedigden mij in 2013 aan op deze functie te solliciteren. 'Ank, dit is jou op het lijf geschreven. Stel jij je nou kandidaat!'. Over tien jaar hoop ik dat zo’n zetje van anderen niet meer nodig is voor vrouwen in de politiek. De Ribbius-Peletier-penning draagt hieraan bij. Daarom verzoek ik iedereen geschikte kandidaten voor deze prijs aan te melden."
De Ribbius-Peletier-penning zet vrouwen in de schijnwerpers. De penning gaat naar een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. "Dit ‘vuurtje’ is nodig om politiek tussen de damesoren te krijgen, want politiek is leuk!", aldus Ankie Broekers-Knol. "Ik heb gelijk toegezegd toen de commissaris van de Koning mij belde met de vraag om jurylid en voorzitter te worden van de Ribbius-Peletier-penning. Vrouwen doen nou eenmaal fantastisch werk, ook in de politiek. Ik vind het belangrijk dat ze hiervoor beloond worden."

Zij maakt het verschil

In de jaren tachtig en negentig was Broekers-Knol gemeenteraadslid van de gemeente Bloemendaal. "Daar merkte ik dat je het verschil kunt maken door je goed in de materie te verdiepen. Door mijn argumentatie om niet naast een monument te bouwen, is dat toen niet gebeurd. Spreek je dus uit, laat zien wat je kan en kom met goede argumenten. Tijdens mijn huidige functie als voorzitter van de Eerste Kamer kan ik ook een verschil maken. In de politiek wordt namelijk veel gesproken. Als iemand in herhaling blijft vallen, dan zeg ik: 'U mag nog één keer reageren'."
Harde sector

"Vrouwen moeten zich niet laten belemmeren. Het idee heerst dat wij alleen over bepaalde onderwerpen als zorg en kinderopvang mogen spreken. Nee! Vrouwen kunnen ook over de financiën, buitenlandse zaken en ruimtelijke ordening spreken. Vrouwen zijn in de ‘harde sectoren’ net zo goed als mannen. Wees niet te bescheiden over je eigen capaciteiten. En wellicht doe jij binnenkort wel die financiën."
Ken jij iemand die een actieve rol voor vrouwen vervult in de politiek? Iemand die vrouwen inspireert en laat zien dat politiek leuk is? Leeftijd speelt hierbij geen rol. Iedereen kan tot 14 januari kandidaten aanmelden voor de penning via ribbiuspeletierpenning@noord-holland.nl.